donderdag 26 mei 2016

Kijkhutten Rond en In de Oostvaardersplassen

Vandaag 25 mei gaan Ghita en ik naar de Oostvaardersplassen.
In de vroege morgen rijden we over de Oostvaardersdijk en over de Knardijk richting bezoekerscentrum "Buitencentrum Oostvaardersplassen" Het is nog behoorlijk schemerig als we buiten de OVP een zevental reeën zien .. Het is eigenlijk te donker om te fotograferen ..maar toch?

Reebok
Reegeit.
Observatiehut "De Zeearend"
Een groot voordeel ten opzichte van de awd is dat je hier in de "Driehoek" minder hoeft te lopen Er zijn genoeg observatie-kijkhutten in een relatief klein gebied.
Zelfs vanuit het bezoekerscentrum (horeca) kunt u genieten van een wijds uitzicht over het water. De grootste kijkhut in "De Driehoek" is wel "De Zeearend" Vanaf de tweede verdieping heeft u een mooi uitzicht over een grote graasvlakte ..waar Runderen Edelherten en Konikpaarden te zien zijn.
Het regende dan wel niet ...maar dreigende wolken maakte het fotograferen qua licht best wel lastig.
Gekraagde Roodstaart (Man)
De Gekraagde Roodstaart een prachtige vogel  ..die overwinterd in Africa en hier broed. Ieder jaar is hij hier in de driehoek wel te vinden. Gelukkig zagen we hem en zijn vrouwtje vandaag ook. Door zijn exotische uiterlijk is hij zeer in trek bij handelaren en kwekers (zie vorige blog)
Gekraagde Roodstaart (Vrouw)
Kijkhut - Wigbels Eiland
Op Wigbels Eiland is een nieuwe hut gebouwd .. En is zeer toegankelijk voor mindervaliden ..de kijkgaten zijn dan ook op diversen hoogte aangebracht ..In de oude hut had ik op 4 december 2010 mijn eerste ontmoeting met de Kerkuil..De Kerkuil zat heerlijk in het hoekje te schuilen voor wind en kou..Meer Zie: KLIK
-
Op de achtergrond zien we de relatief onbekende hut in de Oostvaardersplassen "De Brandgans"  Normaal gesproken was hij bijna niet zichtbaar door het koolzaad en begroeiing ..Persoonlijk heb ik vanuit die hut vele mooier momenten mee mogen maken ,,,
Kijkhut - "De Brandgans"
Het mooiste moment vanuit de kijkhut "De Brandgans" was wel de vos met een mega vis ..Zie KLIK Ook het moment dat daar een honderdtal edelherten ..waaronder geweidragers overstaken.Die foto's werden die dag gebruikt op Flevo TV Zie : KLIK  Ook mijn eerste vossenburcht fotografeerde ik uit deze kijkhut.
Konik Veulen ..
-
En niet alleen de awd heeft zijn tamme vossen ..ook hier in de
driehoek komen we de tamme vos tegen .. Is het de vos die we daar al eens eerder hadden gefotografeerd? Toen konden we een mooie serie maken van de Vos met Edelherten. Zie: KLIK
"Poelruiter"
-
In het gebied "Oostvaardersveld" hebben we de kijkhut "Poelruiter" In deze kijkhut zijn al veel foto's gemaakt van de IJsvogel en natuurlijk van de Zwaluwen. Ook de Witte Kwikstaart is hier veel gefotografeerd.. In 2014 heeft Staatsbosbeheer het "Oostvaardersveld" heringericht 
Donkere Wolken ...die maar niet willen verdwijnen..
Ja..later op de dag ..als we thuis zijn :)
Kijkhut "De Grote Zilverreiger"
De ruime vogelkijkhut "De Grote Zilverreiger" is geopend in december 2005
Het is natuurlijk geweldig dat de zwaluwen er dankbaar gebruik van maken ..maar alles zit onder de poep van deze vogels. Toch blijft het altijd leuk om deze hut in de route op te nemen.
-
De Grote Zilverreiger ..is normaal gesproken niet zo benaderbaar Het voordeel van een hut is wel dat de dieren je zelfs naderen ..in plaats van vluchtgedrag. Dit lukt je normaal gesproken niet ..om ze van zo dichtbij te fotograferen. Ja..de kijkhutten in en rond de OVP ..zijn zeker de moeite waard om eens te bezoeken.
Weer veel mooie momenten in de OVP

3 opmerkingen:

 1. Sarry korstanje26 mei 2016 om 16:30

  Fantastisch Henk misschien moet ik daar ook eens naar toe zou geweldig zijn.!
  Prachtige foto's ik heb genoten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hooi Henk
  Mooie foto's van de ovp en omstreken gaaf die silferreiger maar ook die zwalu .
  Groetjes HERMAN.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leuke blog, ook leuk die oude foto's met de topmomenten in de OVP.
  Deze blog is toch een prima promotie voor dit gebied.
  Enne...heb je de foto met de uitkijkhut de Zeearend met een HDR bewerking gedaan? Vind het mooi. Ik had deze zelf ook in HDR uit de camera, maar was toch minder dan hier bij jou.
  De gekraagde roodstaart heb je erg mooi, en de reeën bij weinig licht ook. Mooie serie van een topdag.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen