vrijdag 18 maart 2016

Zeehond IJmuiden - Lepelaars Haarlem en Lentevreugd Wassenaar

IJmuiden ..17 maart.
Zeehonden eten vooral vis ..zoals platvissen ..zandspiering en kabeljauwachtigen. Hier op de Zuidelijke Havendam (Zuidpier) zien we één zeehond meerdere malen een vis vangen. Soms blijft hij wel meer dan een kwartier onder water ...Dus opletten waar hij dan weer boven komt. 
-
Ze kunnen onder water een snelheid halen van 35 kilometer per uur

..En ook al is het water troebel ..ze kunnen goed onder water kijken..veel beter dan boven water ..daar is hun zicht zeer slecht. 
Ze zijn dus eigenlijk meer uitgerust voor onder water ...toch liggen ze ook graag te zonnen op een zandplaat
-
Vissers zien zeehonden als schadelijk ..in het verleden werden ze dan ook flink bejaagd in het Noordzeegebied. Ze beschadigden netten en aten veel vis. Argument genoeg om ze te bejagen en premies uit te betalen voor elk afgeschoten zeehond.
-
. Jonge zeehonden moeten zichzelf leren om vis te vangen ..wanneer ze geen moedermelk meer krijgen van hun moeder. Jonge zeehonden vallen in die periode dan ook sterk af.
-
Steenloper..
Eidereend..
Ook Eidereenden bemachtigen hun voedsel zwemmend ..duikend. Eidereenden kunnen wel 10 meter duiken ..De snavel is gevoelig ..en daar kunnen ze mee de kwaliteit van het schelpdier vaststellen / beoordelen.
Haarlem - Lepelaars
-
-
Het kleine natuurgebiedje in Haarlem ..De Oeverlanden van De Liede. De Lepelaars namen in 2004 de nesten in van de Blauwe Reigers..Verleden jaar broeden er 26 paartjes ..in dit gebiedje wat langs de A200 ligt ..Met zwaar tegenlicht probeer ik eens een keer wat ...En eigenlijk ben ik er wel blij mee ..Het is weer eens wat anders.
-
-
-
Lentevreugd .. Hier in Wassenaar zien we enkele jonge veulens van de Konikpaarden ..Een veulen wordt meestal in de nacht geboren ..Deze Konikpaarden lijken nog het mest op het oude Oerpaard ..of Tarpan (Polen)
Witte Kwikstaart.
-
Ze kunnen wel 18 jaar oud worden ..deze schotse hooglanders..
We zien ze hier in "Lentevreugd" in het roodbruin ..zwart en blond lopen. Ze kunnen gerust zo'n 700/800 kilo zwaar worden ..
Konik Veulen
Lentevreugd is een prachtig gebied ..(Wassenaar) 
Helaas is er geen verbinding met "Pan van Persijn" en "Berkheide" ..(Katwijk)
Is dat politieke onwil .. heeft dat te maken met entreegeld Pan van Persijn (Pan Bos)?
Weg die afrasteringen! 
-
Ik ben veel mailadressen kwijt ...mijn mailadres is bossie532@gmail.com