maandag 14 maart 2016

Tip Natuurgebied Nederland

"Rietputten" .."Brouwersdam" en "Plompetoren" dat zijn de locaties die Ghita en ik vandaag (12 maart) gaan bezoeken. We beginnen in Vlaardingen met het gebied "Rietputten" ..waar de grootste populatie baardmannetjes van West-Nederland voorkomt. 
Rietputten
Eindelijk kon ik ze nu fotograferen op de Lisdodde (Sigaren of Kattenstaarten)
De Lisdodde (Duuvelstok) zuivert het water ..

Niet zozeer omdat hij zelf water zuivert ..maar deze plant transporteert zuurstof naar de wortels. Daardoor ontstaat rond de wortels een gebied waarin zich bacteriën kunnen vestigen welke zuurstof nodig hebben. Deze bacteriën breken nitraten nitrieten en fosfaten af .. Dus zeer geschikt voor grote vijvers ..als waterzuivering.
Brouwersdam
Grijze Zeehond...
In de wintermaanden is Brouwersdam een toplocatie wat vogelaars betreft ..Vanuit de auto zijn ze eenvoudig waar te nemen ... bij eb zie je ze foerageren aan de kustlijn. Ook zie je hier bij de spuisluis zeehonden ..Nu heeft Rijkswaterstaat helaas daar wel een tweeënhalve meter hekwerk geplaatst ..Fotograferen moet dus door de spijlen heen gebeuren. Rijkswaterstaat heeft een tweeënhalve meter hoog hekwerk geplaatst rond de spuisluis van de Brouwersdam ..
Zeester..
Wulp 
In de winterperiode worden vogels hier op het strand minder verstoord ..Dan wordt vooral de brandingszone intensief bezocht door foeragerende vogels .. Het strand was ooit s'zomers het domein van strandbroeders ..zoals stern ..plevieren en scholekster. Die bij eb dichtbij hun nest konden foerageren ..helaas zien we dat haast niet meer.
Steenloper ..met een krab
Scholeksters..
Middelste Zaagbekeenden 
Op een redelijke afstand waren ze te zien ..de Middelste Zaagbekeenden .. Waar we in zoet water (AWD) de grote zaagbek zien ..zien we hier de middelste zaagbekeend ..
De Kleine Zilverreiger
We kwamen in zeeland onderweg ook nog deze kleine zilverreiger tegen ..hij is net wat groter dan een Kwak en iets kleiner dan de Ralreiger .. In de zomerperiode is hij nog mooier ..dan heeft hij een witte kuif. Maar wij waren hier al erg blij mee. We hadden hem beide nog nooit eerder voor de camera gehad. Hij staat ook op de rode lijst
Plompe toren bij Burgh-Haamstede
-
Bij eb zoeken vogels voedsel op de slikken en platen die dan droog komen te liggen in de Oosterschelde ... Bij hoogwater vliegen ze landinwaarts om dan achter de dijk de volgende eb periode af te wachten ...duizenden vogels zien we dan achter de dijk. Het gebied zelf kun je niet in ...maar met de auto is alles goed zichtbaar.

Sprong reeën in het gebied ..op grote afstand weliswaar ..maar
toch? De veldleeuwerik vliegt op ..ik probeer hem in de vlucht te fotograferen ..helaas moet ik het doen ..met de veldleeuwerik op een paaltje ..Een lepelaar heeft wel erg veel ringen om zijn poten. 
In de polder komen we deze sprong reeën tegen ..helaas met fel tegenlicht .. Ja..Zeeland heeft wat dat betreft veel te bieden ...En als je dan zo'n mooie zonnige dag meemaakt ..hoor je ons niet klagen.

3 opmerkingen:

 1. Wat een mooie serie, het was ook een geweldige dag.
  Ik zie bij jou opvliegende scholeksters ook nog twee bontbekplevieren en strandlopertjes, die heb ik echt niet gezien...
  De reeën heb je toch nog heel mooi en de kleine zilverreiger is top.

  Het was weer Genieten, met een hoofdletter G.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat heerlijk dat je weer lekker op pad kunt gaan Henk, wat zul je genieten!
  Ik geniet met je mee van deze prachtige dag, mooie serie, vooral de ochtendfoto's met het mooie licht. Zo wil ik baardmannetjes ook graag eens fotograferen...

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen