woensdag 9 maart 2016

Het Moet Niet Gekker Worden

Een mysterieuze mist hangt deze morgen over de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) als Herman en ik bij "Panneland" naar binnen gaan. De hoge luchtvochtigheid en het omhoog lopen van de "Pannelanderweg" vergt gelijk heel veel van mijn conditie. Boven aan de "Pannelanderweg" pak ik dan ook een time out. 
-
Deze foto is later op de dag genomen ...Het zicht is dan al een stuk beter.Ver aan de horizon is nog wat mist te zien ..het lijkt of het water samensmelt met de lucht. 
Echte winterfoto's heb ik nog niet kunnen maken ..heeft dat te maken met de opwarming van de aarde?
 Je zou het wel denken. Het poolijs bereikte een historisch laag niveau ..volgens National Snow & Ice Data Centre is het poolijs meer dan een miljoen vierkante kilometer ijs kwijt geraakt ..
Sinds het begin van de metingen in 1979 was de totale ijsoppervlakte nooit zo klein geweest.
-
Als ik het zo inschat ..moeten we wachten op de winter 2016/2017 ..misschien krijgen we dan eindelijk weer eens een pak sneeuw in de awd. Vandaag is het één graad boven nul ..en de mist maakt de awd tot een sprookjesachtige vreemde planeet. Ook niks verkeerd mee natuurlijk :)
Het watertje langs het "Eiland van Rolvers" is altijd mooi om te fotograferen ..
Zeker met een mooie zonsopkomst..
-
-
Veel damherten zien we niet deze morgen ..dat kan natuurlijk toeval wezen hoor. Je ..vraagt je dan wel af of ze al op voorhand aan afschot doen ..in de awd. Zo horen mensen die tegen de awd aan wonen s'nachts schieten. En of dat altijd reactief beheer is ..?
-
-
Actie schiet een damhert ..met de camera georganiseerd door de faunabescherming ..was een succes ..uit de vele foto's zijn er slechts vijf genomineerd ..één kon er maar de winnaar zijn ..Binnenkort de uitslag op de site van de faunabescherming
Met Cees van Ginkel even de Veluwe bezocht ..
en vanuit een kijkhut ..o.a. deze vogels kunnen fotograferen..De Zwartkopmees
-
De Boomklever Roodborstje en het Goudhaantje.Na de Veluwe richting Renkum om de foto's te bekijken (Faunabescherming) 
Goudhaantje
Mandarijneend 
Soms loopt het heel raar in de natuur ..de mandarijneend is een exoot ..het eerste broedpaar werd in 1964 vastgesteld ...Nu zien we een bijna explosieve uitbreiding van deze vogel die eigenlijk niet thuis hoort in Nederland. En de Wilde eend neemt net zo als de huismus in rap tempo af.
De Huismus was zelfs de meest algemene vogel van Nederland ...en nu? Nu staat hij op de rode lijst van Nederlandse broedvogels ..en moet bescherming krijgen.
Hoe gek kan het lopen!

3 opmerkingen:

 1. Fraaie opnames van dit mooie gebied! Zwartkopmees= Glanskop!

  gr Louis

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hooi Henk
  Het was een mooie mistige morgen met veel mooie foto's .
  Die laatste foto's van die vogels top.
  Groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooie sfeerplaatjes uit de AWD, mist heeft toch ook wel wat (als het maar niet de dicht is dat je geen foto meer kan maken)... En ondanks het donkere hutje heb je toch heel goede foto's van de vogels op de takken, glanskop en boomklever vind ik top.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen