zaterdag 26 september 2015

Sprookjes

 Donkere ..kortere dagen en de grond die verzadigt is met water ..zet de onderwereld in beweging ..De aarde scheurt open onder het bladerdek ...een duivelsei of heksenei van de grote stinkzwam breekt open ..in één avond trekt hij zich uit de grond ..zijn geur is te ruiken in het bos ..een geur van dood en verderf ..zo'n geur die blijft hangen ..en een geur die aasvliegen lokt ..(die zorgen voor de verspreiding van zijn sporen)
(Stinkzwam)
Vroeger dacht men dat de duivel ze gebruikte ..om heksen mee te bevruchten
Ook zou het een gevaar opleveren voor kuise maagden die het bos betraden ..
(voor kabouters net iets te groot denk ik dan)
-
(Aardster)
De onderwereld schijnt ogen te hebben. ..of komen deze sterren uit de lucht vallen? Men wist het niet. Aardsterren zijn bolvormig ..hebben een dubbele wand ..die bij het rijper worden openscheurt ..De slippen buigen dan naar buiten in een ster vorm ..Als de sporen rijp zijn ..komen ze in wolken naar buiten.
(Aardappelboleet)
Ja..Paddenstoelen hadden iets mysterieus ...waren eng...en kregen ook namen zoals Aardster ..Dodenmansvingers ..Heksenkring ..Heksenboter ..Duivelsbrood ..Elfenbankje ..Heksenboleet ..Duivelsei ..Kleverige Aardtong..Vuurzwam..Elfenwasplaat ..Heksenbezem ..Duivelsaren ..Duivelsbrood ..Spuwduivel ..Doodstrompet ..Satansboleet ..Duivelsgebroed .. enz.
(Porseleinzwam)
De donkere dagen ..Met mist door de bossen ..het vallen van vruchten ..het gekraak van takken het geluid van een gaai ...het wegschieten van een eekhoorn en een gil van de bosuil. En dan sta je opeens voor een  mysterieuze kring van paddenstoelen ..een zogenaamde heksenkring ..waar heksen hun rituelen uitvoerden ..
-
(Parelstuifzwam)
Of waren het scheppingen van de duivel ...Er gingen eenmaal geruchten rond dat de duivel daar in het
bos rondzwierf ..en als dikke pad vermomd liet hij paddenstoelen groeien op de plek waar hij ging zitten.
-
(Bekerzwam)
Tegenwoordig weten we wel beter ..en zijn het de elfjes en de kabouters die het bos bewonen ..zeker na het consumeren van bepaalde paddenstoelen ... waar het stofje psilocybine en psilocine de hersenen een andere werkelijkheid doen voorspiegelen. Kabouters en elfjes zijn op zo'n moment niet meer te tellen ..
-
-
-
Voor kinderen is de meest tot verbeelding sprekende paddenstoel wel de
Vliegenzwam Ondanks dat hij heel giftig is ..is het een paddenstoel waar je als kabouter toch heel knus kunt wonen Ik kwam deze nog kleine zwam tegen ..en dacht "sociale woningbouw" ..dat kan niet anders!
(Knotszwam)
(Koraalzwam)
Misschien komt het door mijn sigaartje ...maar ik heb helaas nog nooit elfjes zien vliegen of kabouters zien lopen ..Ja..er zijn momenten dat ik dacht een heel volk te horen rennen ...maar dat bleek achteraf dan een hert te zijn.
-
(Berijpte Russula)
Nee ..er is niets vreemd aan paddenstoelen of zwammen ..ze behoren tot het schimmelrijk. 

(Knotszwam)
Het zijn vruchtlichamen van de zwamvlok ..die met het blote oog
meestal niet is te zien. Paddenstoelen leiden voor een groot deel een verborgen bestaan ..alleen voor de voortplanting ..laten ze zich even zien ..en verspreiden dan hun sporen 

(Geweizwam)
Deze foto komt uit het archief (AWD) 
maar past zo mooi bij het gedicht van Hedwig uit Valkenburg
Madame Paddenstoel
Ze verbergt haar mysterie onder haar hoed zoals een dame dat met haar schoonheid doet.
beschermt haar mooie onderkant: tegen weer en wind bestand.
Fijne lijntjes in een volmaakt patroon maken haar echt wonderschoon en zo, in vol ornaat ,zorgt zij dat zij steeds verder gaat helemaal uitgekiend Ja, in het overleven heeft ze haar sporen wel verdiend!
Hedwig Stuivenberg - Bleiswijk