zaterdag 12 september 2015

Wild Zien

De bronst is dan wel begonnen ..en hier en daar hoor je wat burlen ..maar om nu te zeggen "oordoppen in" Nee..niet echt.
Misschien nu de temperatuur wat gaat dalen dat de bronst wat beter op gang komt ... Samen met Cees v Ginkel en nog een honderdtal fotografen was het wachten op de edelherten ..de boswachters strooiden bix en appels ...om de herten uit het bos te lokken.
Maar vandaag waren de zwijnen ze voor ..
Een rotte (Groep wilde zwijnen) ook wel everzwijnen genoemd
vinden de appels al snel ...en binnen de kortste keren is alles opgegeten..
en blijft er nagenoeg niks meer achter voor de edelherten ...dus Cees en ik vertrekken naar een andere plek op de Veluwe.
-
Ook hier staan langs de kant van de weg een honderdtal fotografen ..Twee zwijnen komen als eerste op de appels af ...die ook hier door de boswachters zijn uitgestrooid gelukkig eten deze twee zwijnen niet alles op ..en de eerste hindes komen al aan ...gevolgd door een mooie geweidrager ...het plaatshert 
Dieren zijn over het algemeen schichtig en bang voor mensen
Maar ja ..als er wat te eten valt ..dan worden dieren toch snel wat tammer ..en laten zich zien.
Ook door jacht ontstaat vluchtgedrag ..Jaren geen jacht ..maakt dieren ook tammer.
Natuurlijk zijn er mensen ..die zichtbaar wild geen wild vinden
en praten dan over onnatuurlijk gedrag .. maar is dat ook zo?

Jacht verhoogd bij dieren het stresshormoon ..en laat een verhoogd vluchtgedrag zien En dat gaat ten kosten van de foerageertijd ..ze moeten immers veel waakzamer zijn. Jagers noemen dat natuurlijk gedrag ..maar dat is het natuurlijk niet.
Even in bad..
Burlen ..
-
Om de dieren zichtbaar te maken ..moet men wel voerenAls er geen voer gestrooid zou worden ..lieten ze zich zeker niet zo dichtbij zien ..Deskundigen praten over de grotere zichtbaarheid van dieren als ze niet worden bejaagd.
(Zwijn ..Atalanta Vlinder ..)
Zowel maatschappelijke organisaties als natuurbeheerders en wetenschappers zijn het eens ..Het bepalen van het aantal dieren ..of de ecologische draagkracht  is niet aan de mens. . (Rechts-Graspieper)
De natuur bepaalt zelf wel hoeveel dieren er kunnen leven .. Bij een strenge winter worden de aantallen gereduceerd ... reactief beheer is dan wenselijk
-
De vos staat bekend als alleseter ...hier pikt hij zelfs een appel
..brengt hem weg en komt niet veel later terug om nog wat meer appels in te slaan ..Ook hier zien we dat voedsel strooien zichtbaar wild geeft. ..  
Zowel jacht als bijvoeren is uit den boze als het gaat om natuurlijk evenwicht ..Hier op de Veluwe voeren ze ..en jagen ze 
Deze plaatshert ...liet zich goed zien en horen
Nee ..geen drones ..nog niet!
Maar we kunnen ons terecht zorgen maken over deze manier van filmen/fotograferen
Drones verstoren ook wild ...en deze lawaaierige elektronica hoort niet thuis in onze natuur.