zondag 30 december 2012

Ik denk dat...

Volgens het Haarlems Dagblad zijn er dit jaar al 80 herten ( mannetjes ) overleden ..Een verdubbeling ten opzichten van 2011 ..
Herman en ik gaan vandaag ( 30 Dec ) bij Panneland het gebied AWD binnen.. We zien vandaag hindes en herten .. en ze zien er gewoon goed uit ..foto links ( archief ) ..
Waternet  : De verlengde bronsttijd zou een belangrijke oorzaak kunnen zijn.
Vereniging Het Edelhert : De populatie is te groot ..Voedselgebrek.
"IK DENK DAT " :
Ik denk dat beheerder Waternet grotendeels gelijk heeft.. Tijdens de bronst periode eten de herten weinig of niets...En de bronst vergt veel van de herten..Normaal gesproken trekken de damhert mannetjes na de bronst richting het gebied "Vinkenveld" om daar een slootje over te steken en te fourageren in de weilanden om vetreserve op te bouwen voor de winter.. De hindes trekken meer naar het achter-gebied..Nu hebben ze een hekwerk geplaatst ...en de weilanden zijn nu niet meer bereikbaar..
De herten zwerven rond in dat gebied op zoek naar voedsel..wat normaal gesproken geen probleem was..Nu is daar de druk op dat gebied te groot geworden qua voedsel..In andere gebieden zoals b.v. "Vogelenveld" "Palmveld" "Groot Zwarteveld" is voldoende voedsel maar de herten zijn de weilanden gewend ..en fourageren nu aan de rand van het gebied..
Reegeit ..
Als ik hier en daar de reacties leest..lijkt het wel of de AWD een herten-kamp is..De AWD is 3400 ha groot ..en ja.. er lopen veel damherten..De meeste damherten zien we bij ingang "Panneland" en "Oase" En veel minder in het achtergebied en bij "De Zilk"  Het gebied heeft genoeg voedsel voor het aantal damherten..De vraag is wel ..wat is het gewenste aantal damherten / grazers Hoe groot is de druk op een gebied.. zelf geloof ik dat de natuur zelfregulerend is ..De laatste telling damherten is daar een bewijs van ..Minder dan de vorige telling ...terwijl er juist een groei van 26 % verwacht werd !
Natuurlijk sterven er beesten in de natuur ..
Dat is misschien niet leuk ..maar dat is nu eenmaal natuur..
en goed voor de biodiversiteit .. 
Deze zien we in het gebied "Witteveld" ..
Zaagbekeend ( Mannetje )
Krooneenden en Tafeleenden
Slobeenden..Kuifeenden.. Nonnetjes..TafeleendenBrilduiker .. Ja ..Veel wintergasten (Zwanenplas) in de AWD
Staartmees
-
Zaagbekeenden..
Eigenlijk was ik opgelucht toen ik de eerste herten in de AWD vandaag zag ..
Want wat denk je wel niet bij "Herten sterven massaal"?
Nee ..Een beetje een sensatie tekst van een krant :)