dinsdag 22 oktober 2019

Het Ultieme Herfstgevoel


De bronst in de Amsterdamse Waterleidingduinen.
De damherten hebben in deze paringstijd de kans om hun genen door te geven. Ze krijgen die kans maar één maal per jaar. 


-
-
-
-
-
De herten zien er in deze periode robuust uit. Ze hebben de afgelopen periode een gedaante verwisseling ondergaan en zijn vechtmachines geworden. Klaar om de strijd aan te gaan met de concurrenten
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Twee volwassen damherten trekken broederlijk naast elkaar door de bronstplek... ze proberen duidelijk de andere bokken te imponeren met hun gedrag. 
-
Herten verlaten hun bronstkuil zodra deze twee opduiken. Een nieuwsgierige spitser moet het ontgelden ..en moet rennen voor zijn leven.
-
-
-
-
Het voorste hert draait in ..en met zijn kop naar de grond geeft hij een behoorlijke stoot. De ander reageert door zijn kop snel naar de grond te richten en de achterpoten wijd gespreid neer te zetten en zo de klap op te vangen.
-
-

Het geluid van geweien die elkaar vinden .. het burlen en het mekken van de kalfjes van dit jaar. Herten die vlaggen ..urineren (urinegeur = eau de cologne voor de vrouwtjes) en herten die hun testosteron botvieren op struiken. Bronst is een beleving van horen zien en ruiken.


-
-
-
Oorlepelzwam - Auriscalpium vulgare (Zeldzaam)
-
Ligusterpijlstaart - Sphinx ligustri
Het is een jonge pijlstaart .. het kleurenpatroon ontbreekt nog.

-
-
-
Voor veel mensen zijn de herten het toppunt van natuurbeleving … Kinderen en ouders genieten van de damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD). 


-
-
Een zeldzame rups of paddenstoel zien ze niet .. maar wel dat damhertje.