zaterdag 10 november 2018

Jacht Vos

In Luxemburg is de vossenjacht al jaren verboden .. de overheid was het dierenleed zat. Duizenden vossen per jaar doden moest stoppen. Pro-jacht  mensen voorspelde een explosie van de vossenpopulatie ..maar daar bleek helemaal geen sprake van te zijn. De vossenpopulatie stabiliseerde en de regering verlengde ook dit jaar het verbod op afschot.
-
-
Gek dat we deze wijze les van Luxemburg niet overnemen? We weten inmiddels dat jacht op vossen juist een tijdelijke populatie verhoging geeft. De vossen krijgen meer jongen .. en er ontstaat een piek van predatie. De druk op een gebied neemt juist tijdelijk enorm toe.
-
-
-
We weten dat de waterstand in de rivieren historisch laag staan. Opwarming van de aarde doet de zeespiegel stijgen .. De veengronden zakken zelfs harder dan de zeespiegel stijgt ..We komen tegen nieuwe uitdagingen te staan.
-
(IJsvogel zoekplaatje)
In tijden van droogte is er veel gebiedsvreemd water de duinen ingepompt. Als de duinen indrogen komt het zoute water binnen. Dus de duinen nat houden is van essentieel belang.
-
-
(IJsvogel zoekplaatje)
-
-
Bodemdaling wordt de uitdaging voor de komende decennia.  Als
we niet naar een langetermijnoplossing gaan kijken is de grond in de veengebieden in de toekomst niet meer bruikbaar. 
-
Goudhaantje
-
Hilde Niezen ..wethouder in Gouda en voorzitter van platform Slappe bodem .. heeft in haar gemeente veel te maken met bodemverzakking. Áls grond zo ver zakt dan weegt de druk van de bodem niet meer op tegen de druk van het zoute water dat in die diepere lagen zit. Dan krijg je verzilting van het land en dan groeit er geen gras meer en kunnen er geen koeien meer grazen."
Nectar
Pannelanderweg
"Als de grond verder zakt is op sommige plekken de huidige vorm van landbouw niet meer mogelijk'.  aldus Niezen. 
-
-
-
Klapekster
Om bodemverzakking tegen te gaan ..moeten boeren kiezen voor een andere vorm van landbouw. het Nederlands landschap staat door veranderingen en intensief gebruik onder druk. ..De biodiversiteit loopt schrikbarend terug. 
Damhert
Vos
Gewone Zeehond
-
Mensen die dieren daar de schuld van geven .. moeten we in het vervolg niet meer serieus nemen. Achteruitgang van een vogelsoort of vlinder komt niet door herten ..maar door de mens.
Laten we daar nu eens van doordrongen zijn. 

-
Een teveel aan dieren bestaat niet in de natuur .. 
Toch komt een jager altijd met een verhaal van schade ..
.... De mens/jacht is schadelijk.