zondag 23 september 2018

Verstandig?

Het publiceren van filmmateriaal en foto's van mensen in de natuur is natuurlijk niet verboden. Toch zijn er gevoelsmatig grenzen.
Een belangenafweging tussen jou belang en die van de persoon die men fotografeert/filmt en gegevens van wilt verwerken. 
- Hoge Veluwe (HV)
- Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD)
  awd
awd
awd
De uilskuiken heeft ook even de tijd nodig om een wijze uil te
worden. En de welpen om uit te groeien tot slimme vossen.
 awd
awd
awd
awd
hv
Hier in het Nationaal Park de Hoge Veluwe staan honderden fotografen al vroeg bij de 'Wildbaan" om de bronst van de edelherten te fotograferen. Het weer is prachtig en iedereen gaat er dan ook vanuit dat de boswachter op tijd gaat voeren .. want er is regen voorspeld.
hv
hv
Nee hoor ..De boswachters hebben weinig empathie met al die mensen. Sterker .. de auto gaat zelfs een stukje het bos in ..en de edelherten die in het bos waren slaan op de vlucht. Een filmploegje stapt uit ..en gaan ons staan filmen. De meeste vinden dat maar een vreemde gewaarwording. Waarom ons filmen?
awd
hv (week eerder)
hv (week eerder)
De boswachter maakt er haastwerk van .. en strooit snel het voer op een kleine oppervlakte. De auto gaat er vandoor terwijl het filmen van de mensen die op de wildbaan staan gewoon doorgaat.
Voordat de herten er zijn is het weer omgeslagen en de mensen vertrekken richting het "Reemsterveld" waar ook niets te zien is.
hv
awd
awd
De herten zitten waarschijnlijk bij de vips.
Schijt aan de leden van De Vereniging van Vrienden van "De Hoge Veluwe". En een klein beetje nadenken is schijnbaar teveel .. wat een minachting voor de bezoekers die veel tijd en geld hebben gestoken in deze dag.awd
awd
awd
In de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) is de damherten bronst begonnen. Het is bijna niet te geloven dat ze straks vanaf november t/m maart een grote kans lopen dat ze geschoten gaan worden. 
awd
awd

awd
awd
In mijn archief heb ik veel foto's van hoe het er aan toe gaat. De meeste heb ik van andere mogen ontvangen. Het plaatsen van mensen die herkenbaar in beeld zijn lijkt me niet op zijn plaats. Maar dat het een vreemde gewaarwording is hoe ze met een schaar te werk gaan mag duidelijk zijn. Hopelijk beperken ze het afschot door alleen tweejarige hindes te schieten. In plaats van bokken te schieten  ...dat noemt men oogsten.
awd
awd
Het fotograferen en filmen van mensen is in sommige gevallen wel toegestaan. Maar of het verstandig is ... om dat dan ook te publiceren?
Zie: KLIK ..