woensdag 8 november 2017

Steppekiekendief

De conditie van de dieren in de Oostvaardersplassen (OVP) is in deze periode prima. Normaal gesproken is de maand februari ..zo aan het eind van de winterperiode de moeilijkste periode voor dieren. Dan worden de verzwakte dieren door een humaan vroeg-reactief beheer geschoten.(IJsvogel)
(Ijsvogel)
Weersomstandigheden algemene conditie en voedsel worden meegenomen in het inschatten van overlevingskansen van de dieren. Een negatieve/positieve selectie is bepalend.
-
-
Afschot in deze periode van herfst en begin winter is minimaal ..vandaar dat we in deze periode de edelherten mede door de bronstperiode goed kunnen waarnemen.  In het gebied "De Driehoek" (Lelystad-Knardijk) zien we dan ook veel edelherten.
-
Baardman vrouw
-
Baardman man
Ook doortrekkers en wintergasten weten in deze periode één van de belangrijkste vogelgebieden te vinden. Het uitzicht vanuit de vogelhut "De Zeearend" laat zien dat de Oostvaardersplassen van cruciaal belang zijn voor heel veel vogels.
-
-
Vos ...
Cees van Ginkel en ik hebben vroeg afgesproken ..natuurlijk hoop je ..zoals de verwachtingen ook waren op mist en wat rijp. 
-
-
-
Een nadeel..is wel de masten en de bedrading die bijna overal op de achtergrond te zien zijn .. maar gelukkig is dat probleem met mist grotendeels verholpen.
-
( Vandaag had de zon wel iets langer weg mogen blijven :)
-
-
-
-
Hier op de "Grote Praambult" kun je vanuit de auto het gehele gebied overzien ..  Een soort steppelandschap tussen Almere en Lelystad ..  Eigenlijk kijken we hier over het spoor heen .. 
-
-
-
Er waren echt veel baardmannetjes in de "Driehoek" ..Dit prachtige vogeltje .. stapt in de deze periode over van insecten op het eten van zaad.
-
Vandaag toch nog wat burlen ...
-
-
De Konikpaarden zijn altijd wel bezig ... vandaag konden we om ze lachen. In 2016 sloeg iemand alarm omdat er paarden uit de kudde aan het vechten waren. Nou .. ik heb ze nog nooit niet zien vechten. 
Wie is het vrouwtje :)
-
Buizerd
Onno de Bruijn : De Flevopolders ..Oostelijk en Zuidelijk Flevoland zijn tot ver buiten onze landsgrenzen vermaard om hun vogelrijkdom. De roofvogelbevolking is uitzonderlijk rijk ..met name in het winterhalfjaar.
Steppekiekendief
-
Deze juveniel vrouw van de steppekiekendief was wel de verrassing van de dag ..Als je nagaat dat deze zomer er voor het eerst een steppekiekendief gebroed heeft in Nederland.
Het was zelfs de eerste bekende broedgeval ooit in West-Europa!