zondag 12 november 2017

Nationaal Park Nieuw Land

Oostvaardersplassen en de omgeving .. De Lepelaarplassen ..Marken Wadden en het Markermeer vormen samen het Nationaal Park Nieuw Land. 
In het Hollandse Hout bij Lelystad (Buizerdweg) komt een entree naar de Oostvaardersplassen .. (Poort Lelystad) waar bezoekers straks kunnen kiezen uit meerdere recreatiemogelijkheden. 


-
-
-
Het gebied moet zo'n 800.000 bezoekers gaan trekken .. met topdagen van 15.000. Dat is natuurlijk economisch gezien een gouden slag voor de gemeente Lelystad ..
-
-
-
Ik lees zelfs onder de titel "Nieuw perspectief voor de Hollandse hout" (Marijne Beenhakker twee jaar geleden) De woorden : "Hoe een saai en sleets polderbos versneld verandert in een ecologisch rijk en betekenisvol gebied."
-
-
Terwijl in Wikipedia staat: In het gebied van het reservaat komen
vier zeldzame paddenstoelensoorten voor. Ook komen er de houtsnip wielewaal en de appelvink voor. Natuurlijk heeft iemand met grootse plannen daar even niks mee ..
-
-
-
Het is natuurlijk maar van welke invalshoek je het bekijkt .. Economische groei ten kosten van natuur is eigenlijk winst pakken en nieuwe generaties de rekening laten betalen die waarschijnlijk vele malen hoger uitvallen dan de winst nu. De zogenaamde korte termijn egovisie.
-
-
-
-
Hopelijk gaat het niet de druk verhogen om ook de Oostvaardersplassen zelf erbij te betrekken. Het is een essentieel leefgebied voor vogels .. die hier broeden rusten en foerageren. Het moet niet zo zijn dat natuur steden verrijkt .. maar dat de mens de natuur verrijkt.
-
-
-
Als ik lees dat ze een pop-up strategie willen hanteren .. :Continu nieuwe tijdelijke attracties op verschillende plekken .. zolang beschermde natuurwaarden niet in het geding komt.
-
-
Daarbij denken ze aan schaatsen op de Oostvaardersplassen ..fotosafari's ..zeilen bij het eilandenrijk ..wildkamperen ..ecolodges ..mud-marathon ..theatervoorstelling in de nieuwe wildernis en wat ze nog meer bedenken. 
-
-
Het klinkt me een beetje te commercieel in de oren .. En de uitspraak "Zolang we de natuurwaarden maar respecteren" is een ruim begrip. Persoonlijk had ik liever horen zeggen .."We blijven buiten de Oostvaardersplassen." ..
-
-
Even voor de duidelijkheid .. deze foto's zijn van 2014 ..  Met het oude bezoekerscentrum en hek .. De vos konden we (Ghita Herman en ik) toen rustig volgen .. terwijl hij ook nog een mol ving. Nu meer en opnieuw iets aangescherpte foto's.