maandag 20 november 2017

Roofbouw

Genoten van het televisieprogramma "Hoe duur is natuur' .VPRO Tegenlicht .. zondagavond 21.05 NPO 2. 
De waarde van natuur in geld uitdrukken zoals ze aan de Universiteit Wageningen via een project proberen te doen. Dat is wel een hele vreemde invalshoek. Bereken liever de werkelijke kostprijs van producten .. door schade aan natuur door te berekenen.
-
-
-
Nieuw is het niet .. Dolf de Groot  (Milieusysteemanalyse) gaf in 2012 leiding aan een  internationaal team om het meest waardevolste stukje natuur ..Het koraalrif te onderzoeken. Waardebepaling via ecosysteemdiensten Koraalrif 352.915 dollar per hectare per jaar.... Het concept van ecosysteemdiensten maakt inzichtelijk wat de natuurt aan diensten levert zegt de Groot.
  -
-
Persoonlijk heb ik liever dat ze onderzoeken wat de werkelijke
kostprijs is van ieder product. Van energie ..plastic zakje tot uitstoot van vliegtuigen. .....De werkelijke kostprijs.
-
-
-
U buurman kan rijk worden door een product te maken .. waarbij hij zijn afvalproducten bij u in de tuin kiepert .. En als u dan zo vriendelijk wilt zijn om het op u kosten op te ruimen. En omdat de buurman dan voor werkgelegenheid zorgt krijg hij ook nog wat toegestopt van de buurt :)
-
-
-
- Frans Vera: Ik vind het een hele rare discussie ..alsof nu in één keer de natuur..nog zou moeten aantonen dat ze waarde voor ons heeft ..dat geeft eigenlijk alleen maar aan wat een enorme blinde vlek we hebben.
-
-
-
-
Wat ik dus opvallend vind is .........is dat gaat dan over de laatste stukjes natuur ..maar wat denk je dat dat Rijksmuseum van is gebouwd? ..Van bakstenen ..en waar komen de bakstenen vandaan? Van de klei ..wie heeft die klei neergelegd? De rivieren de natuur..
-
-
We gaan praten over diensten van de natuur alsof dat nu pas speelt. Terwijl we onze hele welvaart er aan te danken hebben. Je kan toch ook gewoon zeggen: "Nou mensen wij zijn gewoon schatplichtig aan de natuur."
-
-
-
Eigenlijk als je ziet wat de politici willen is dat maar één ding: Ze willen gewoon het aantal dieren zeer sterk terugbrengen .. minder ganzen ..Want het echte argument wat je hoort is ..zij zijn bang dat de Oostvaardersplassen een belemmering zijn voor de uitbreiding van het vliegveld Lelystad.
-
-
Wat absurd is want dit is een beschermd natuurgebied ..dus dit is bepalend voor wat er met het vliegveld kan en niet omgekeerd.

 -
-
-