donderdag 29 juni 2017

Vos Veroordelen

Vossen Deel 4 : Bij Verstek Veroordeeld
De Vos wordt afgeschilderd als slim en sluw. En eigenlijk is hij dat natuurlijk ook. In de verhalen haalt hij streken uit die eigenlijk niet door de beugel kunnen. Reynaert is eigenlijk een schurk ..je kan zeggen : hij haalt streken uit om aan de kogel te ontkomen.
-
-
-
Daarmee redt hij niet alleen zichzelf ..maar ook zijn familie . Als prototypische familievader beschermt hij zijn vrouw en de kleine vosjes.

-
-
-
 ..en zorgt voor vlees op de plank. Maar wel ten koste van alles en
iedereen.
-
-
-
Af en toe sluit hij allianties ..zoals mensen dat ook doen. Als het voor hem beter uit komt.. dan laat hij die alliantie net zo makkelijk weer varen. Morele verantwoordelijkheid kent hij niet .. alleen voor zijn directe familie hoeft hij goed te zijn.
-
Ja hij kan wreed zijn ..maar is tevens ook een verleider. Hij weet de vrouwtjes te charmeren .. met zijn welbespraaktheid lokt hij de andere dieren in een vernuftige val.
-
-
-
Zijn listen werken alleen maar doordat de andere dieren last hebben van menselijke trekken.Zoals hebberigheid .. ijdelheid en gulzigheid .Wat aan de oppervlakte goed lijkt ..wordt door list en bedrog ontmaskerd.
In de middeleeuwen was de vos drager van hondsdolheid .. 
en werd gezien als de verpersoonlijking van de duivel
-
-
-
-
. Hield zich voor dood  ..zodat vogels dachten dat hij dood was .. als de vogels dan heel dichtbij kwamen pakte hij ze en at ze op. Kortom de vos was doortrapt ..boosaardig ..onheilspellend ..achterbaks ..doortrapt ..en egoïstisch. 
-