dinsdag 20 juni 2017

Vlindertuin

Mensen worden over het algemeen blij van het zien van vlinders
En dat is niet zonder reden ....we zien ze voornamelijk als we buiten zijn ..met weinig wind en veel zon.
Bij gemeenten provincies en waterschappen ligt de taak om het bermbeheer in de toekomst beter te gaan doen. zodat we de achteruitgang van bloemen en vlinders weer kunnen gaan verbeteren.


(Greta oto - Glasvleugelvlinder)
(Onbekend)
Rupsen moeten het hebben van hun camouflage .. ze hebben veel
vijanden en dus moeten ze zich weren .. ook geur en felle kleuren en brandharen worden gebruikt om af te schrikken.
(Afschrikken)
(Heliconius hecale)
In tropische regenwouden maar ook in open weilanden  .. komen voor van Mexico tot Peru. De helft van de Heliconiussoorten heeft een unieke manier van paring. Eén dag voordat het vrouwtje uit de pop komt ..gaat het mannetje op de pop zitten. Nog voordat het vrouwtje volledig uit de pop verschijnt vindt de paring plaats.
(Morpho peleides - Uilvlinder (Mannetje)
Deze prachtige blauwe vlinder (bovenzijde)  heeft een spanwijdte van tussen de 95 en 120 millimeter. En de onderzijde bruin met oogvlekken komt voor in Zuid en Midden Amerika.
(Morpho peleides - Uilvlinder)
(Rups - Morpho peleides - Uilvlinder)
(Poppenkast)
Vlinders ..rupsen en poppen ademen met hun buik. In de zijkant zitten kleine openingetjes waardoor de lucht naar binnen kan .
(Rups Cerura vinula - Hermelijnvlinder)
De Hermelijnvlinder is een nachtvlinder ... de waarplanten van deze rups zijn wilg en populier ..De foto van de vlinder zelf komt uit mijn archief .. van een avond nachtvlinders kijken met Kees Boele. Hermelijn vlinder (Archief 2013)
(Eitjes Vlinder)
(Monarchvlinder)
De Monarchvlinder is een zeer zeldzame dwaalgast uit het Zuiden van Europa en Noord Amerika. die veertien keer is waargenomen in Nederland. 
(Rups Monarchvlinder)
(Argema Mittrei - Komeetstaartvlinder)
De Komeetstaartvlinder uit Madagaskar is moeilijk te kweken ..zijn cocon is zilverachtig van kleur .. Deze hing te drogen in de poppenkast ..en niet veel later werd hij in de vlindertuin vrij gelaten. 
(Argema mittrei)
Hij eet alleen in de rupsfase .. In de volwassen vlinderfase heeft hij geen mond en kan hij niet eten .. Hij leeft dan ook als vlinder ongeveer vijf dagen.
(Siproeta stelenes - Malachietvlinder)
Met een spanwijdte van tien centimeter ..is deze vlinder die voorkomt in het Neotropisch gebied. Brazilië Florida en Zuid- Texas  ...De olijfgroene vlekken aan de onderzijde van de vleugels ..zijn bijna onrealistisch mooi.
(Rups - Groot Avondrood)
-
(Papilio demoleus - Limoenvlinder)
De vlinder is niet even geliefd in zijn verspreidingsgebied... . (Oriëntaals en Austraal Aziatisch gebied)  De rupsen kunnen ware plagen vormen in plantages waar citrusplanten verbouwd wordenAls ze nectar opzuigen hangen ze niet stil .. maar fladderen ze tijdens het drinken.
(Rups - Papilio demoleus - Limoenvlinder)
(Dryas iulia - Oranje Passiebloemvlinder)
Deze passiebloemvlinder is een ondersoort van de passiebloemvlinders ..
(Dryas iulia - Oranje Passiebloemvlinder)
(Rups Arctia caja - Grote Beer of Grote Beervlinder)
Regelmatig worden de poppenkasten gecheckt ..
-
(Parthenos sylvia lilacinus Butler)
De lilacinus Butler hier boven is eigenlijk een ondersoort ...de lilacinus Butler genaamd ..want die is zwart met blauw. Er bestaan hier veel ondersoorten van. (Links: Parthenos sylvia)
(Rups - Citroenvlinder - Gonepteryx rhamni)
(Dryadula Phaetusa - Tijgervlinder)
Een prachtige vlinder die zijn naam eer aan doet  .. enige in zijn soort en komt voor in bosrijke gebieden van Mexico tot Brazilië.
Rechts: ....
-
Wereldwijd moeten we zuinig zijn op de vlinders ..
anders herkennen we ze straks alleen nog zo nu en dan in onze buik.

2 opmerkingen:

  1. Mooie serie, wat zijn het toch een kleurrijke dieren. Ik ben benieuwd volgende maand, als de vlinders buiten zich ook weer laten zien, daar in de tuin....
    de rups van de citroenvlinder was trouwens een zoekplaatje, ik moest echt goed kijken.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen