zaterdag 8 oktober 2016

Stemmingmakerij

De Voorbronst is in volle gang ..de heren hebben hun posities ingenomen ..en nieuwsgierig komen de spitsers en de hindes even poolshoogte nemen  .. Op zo'n moment is er gelijk even reuring in het Lek .. De herten laten zich horen en takken worden even bewerkt met de schoffels (gewei) .. 
Niet veel later hebben ze de grootste moeite om hun ogen open te houden .. 
De nacht is zwaar geweest.
En wij ..wij laten ze even met rust ..
-
De eerste reactie van iemand die voor het eerst in de awd komt "Wat veel herten zeg!" en inderdaad het lijken er nu heel wat ..       In deze tijd van het jaar trekken al de herten richting de bronstplekken (Leks) 
-
Deze plekken bevinden zich relatief dichtbij de ingang / uitgang..
Vandaar dat bezoekers veel herten zien in deze periode .
Geen 4000 damherten natuurlijk...zoals Waternet ons wil doen geloven!
-
Tellen is nog nooit de sterkste kant geweest van pro-jacht mensen.
Als iemand die het vlees verkoopt meetelt .. Nou dan weet U het wel toch?
-
In de "Vellen" ..richting "Van Limburg Stirumkanaal" en daarvandaan "Van Limburg Stirum Vallei" waar de laatste Parnassia nog bloeit ... over de "RuigerhoekerSchulpweg" naar Zweefvliegveld "Langeveld" en dan werkelijk geen één echt geen één hert zijn tegengekomen.
Van Limburg Stirumkanaal .. (Stuidfduinen) 
Parnassia
En hier zijn enkele stukken afgezet tegen vraat van herten .. goed is te zien dat begrazing voor parnassia noodzakelijk is .. Een zeldzaam plantje die er in moet staan hebben ze vrij moeten knippen ..anders was deze verloren gegaan.
-
Onderweg naar het "Franse Vlak" (Zilk) vroegen we ons af hoe het met de reeën zou gaan? De laatste foto van het drietal heb ik nog gemaakt 10 augustus 2016 ..op de heide in het uiterste hoekje van de Zilk ..Daarna nooit meer wat vernomen van dit drietal .. Ze zouden van waternet toch niet? ...Nee dat geloven we niet .. 
-
Wel staat één ding voor ons vast ... als je hier tweeduizend herten gaat schieten ..
Dan moet je ze zelfs nog importeren  .
"Franse Vlak"
-
-
Dit schrijft waternet ... Ja gewoon lachwekkend ... herten te mager?Dit is zo'n verschrikkelijke stemmingmakerij ... dit is echt tegen het idioten aan #gajeschamen! Zouden ze dan toch de reeën bij de Zilk ... Neeeeeeeee! 
Gelukkig weten de vaste bezoekers wel beter ..
Ook al ben je voorstander van afschot ..
Er lopen geen te magere herten in de awd!
-
Maar ja .. laten we nog even genieten van de bronst ..want na oktober is het gedaan met deze (beschermde) damherten.              Ja.. waarschijnlijk laten ze er nog een paar in leven die zich bij de in en uitgangen begeven .. die zijn tam en moeten de bezoekers tevreden houden.
Een jonge bok ..probeert nog volwassen te worden voor november!
Maar dat gaat hem niet worden .. nog 21 dagen te gaan !
En dan zijn niet alleen de varens dood!
Schapen en Koeien gaan de herten vervangen .. Die zijn beter stuurbaar! ..Te gek voor woorden!