maandag 10 oktober 2016

Dageraad

De Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) is in nevelen gehuld ..
als Joop ..Herman en ik vroeg in de morgen richting Oosterkanaal lopen. Mist is natuurlijk sowieso een mooi fenomeen en ongelooflijk magisch. En vooral nu we het burlen van de herten horen ..Het geluid komt uit het gebied "Schrama" net over het Oosterkanaal.

-
Schimmen vluchten over het "Vogelenveld" ..als achter ons de zon begint te stijgen. De dageraad ... de schemering voorafgaand aan de zonsopkomst.
Het mooiste moment van de dag .. De dageraad! 
Ook wel ochtendgloren genoemd ..

Genoeg licht om te fotograferen ..en dat nog zonder aanwezigheid van de zon.Het meest magische moment van de dag. Zoiets moet je een keer meemaken in de natuur. 
-
-
En neem dan je kinderen mee ..want zoiets vergeten ze nooit meer van hun leven. Samen met je ouder(s) de dageraad beleven in de natuur.... Een vorm van ultiem geluk!
-
De juiste locatie en uitzicht over een gebied is dan even belangrijk ..Een vergezicht vanaf een plek (liefst wat hoger gelegen) geeft door de mist juist diepte. En maakt het geheel bijna onvergetelijk
-
-
En dan komt het moment dat de zon werkelijk doorbreekt ..Op dat moment is de luchtvochtigheid zo hoog ..dat mijn lens beslaat.    Even lijkt het er op dat de mist weer dichttrekt.
-
-
 En een gevecht (waar ik te ver voor weg stond) van twee volwassen damherten kreeg ik er door een beslagen lens zeker niet goed op ..Joop en Kees (inmiddels ook van de partij) stonden op de juiste plek .. en konden ze goed fotograferen .. ik moet het hier even mee doen.
Het groot wild enquête van Natuurmonumenten ..  (40.000 natuurliefhebbers) 
Uitkomst: 
-
De natuur zelf kan bepalen hoeveel dieren in een gebied kunnen leven. Sterfte door voedselgebrek is acceptabel ..op voorwaarde dat de boswachters dieren die uitzichtloos lijden afschieten (reactief beheer) 
Afschieten om te voorkomen dat dieren honger krijgen , is omstreden.
(Dierenbescherming 17.099 handtekeningen tegen afschot damherten)
(De meeste mensen zijn tegen preventief afschot!)
En de in AWD? ... Ach .schiet maar af! 
Vervang ze voor koeien en schapen ..dat is beter stuurbaar!