maandag 11 juli 2016

De Vossenman

Ooit was hij stroper in het gebied van de Amsterdamse Waterleidingduinen .. De Noordwijkerhouter Piet Duivenvoorde met de bijnaam "Piet de Ket" .!
Ja ..een stroper die later zijn concurrenten (De Vos) voerden in de duinen. De eerste vossen fluisteraar zullen we maar zeggen.-
In de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) werd rond 1930 een vos gesignaleerd ..en werd gelijk doodgeschoten. Zo zijn de gebiedjes "Vossenvlak" en "Vossenberg" ontstaan. (Zie: Plattegrond AWD)
(Welp)
In Januari 1952 werd opnieuw een vos ontdekt ..en een burchtDe jachtopziener ging tot uitgraving over ..en vond een pracht exemplaar van een vos...die met een geweerschot werd afgemaakt (Leidsch Dagblad 22 Jan 1952) 
(Damhert met kalfje).
Artikel (2010) uit de krant: Bij Noordwijkerhouter Piet Duivenvoorde stroomt duinwater door de aderen .. Al meer dan tachtig jaar komt hij met grote regelmatig in de Amsterdamse Waterleidingduinen. 
-
-
Piet Duivenvoorde- In Noordwijkerhout en omstreken beter bekend onder zijn bijnaam "Piet de Ket" geniet enige bekendheid als 'De Vossenman' van de Amsterdamse Waterleidingduinen.
Al sinds 1980 ging hij iedere morgen bii "De Zilk" het natuurgebied in ..
om Reintje en zijn vrienden wat lekkers toe te stoppen.
-
Thuis in Noordwijkerhout had hij zijn vriezer vol zitten met porties snijafval van de plaatselijke
slager. Elke morgen ..als de rest van de wereld nog op één oor lag ..trok Piet de Ket met een pondje van het spul de duinen in.
(Zandhagedis)
Soms nam hij wel eens zo'm grote rookworst voor ze mee ..die hij voor 90 cent bij de supermarkt op de kop had weten te tikken. Voeren deed hij ze niet zei Piet .. het is iets lekkers voor ze .maar ze kunnen er bij lange na niet van leven.
(Boomkikker)
De bewering dat hij de vossenstand kunstmatig hoog hield ..noemde hij kletspraat.
-
Hij wilde graag duinwachter worden of jachtopziener ..Maar met zijn verleden
als stroper lukte hem dat niet. In zijn jonge jaren heeft hij wat afgestroopt in het duin ..In zijn strikken ving hij konijnen bij de vleet (Foto's zwart wit zijn niet door mij gemaakt :)
-
Hij is ook wel eens gepakt ..en had daardoor geen blanco strafregister .
Vervolgens kon hij een baan als ambtenaar wel schudden.
-
In de volgende Blog meer foto's van affectie en vechtende vossen..
-
Nu nog een vervolg van de vorige blog met een paar mooie momenten met Cees..
Reegeit
Bastgewei Edelherten in de Hoge Veluwe
-
De bastgeweien zijn doorbloed en gevoelig ..maar dat neemt niet weg dat de heren alles maar over hun kant laten gaan .. Ze vechten een beetje als de vrouwtjes ..daar noemt men het slaan van de poten lepelen.
-
De Appelvink
Eekhoorn
-
En de heren hebben een vergadering .. we kunnen niet horen waar het over gaat .Maar vermoedelijk gaat het over de meiden. In de volgende Blog weer de vossen van de awd
-
Met Cees van Ginkel - in en rond de Hoge Veluwe
Met Ghita - in de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD)