zaterdag 15 augustus 2015

Damherten Petitie

Herkent u dat ook? 
In mijn achtertuin (eigenlijk moet ik onze achtertuin schrijven) zie ik spontaan bodembedekkers opkomen ..ze hebben zich door zaad vermenigvuldigt ..zelfs de vlinderstruik en de braam duiken uit alle onmogelijke hoekjes op .. Ja..mijn tuin bestaat alleen uit vaste planten ..bomen en struiken 
-
Gek genoeg koop ik ieder jaar wel een paar kofferbakken vol vaste planten ..Ja ..want het mogen dan vaste planten zijn ..toch raak ik ze door de jaren heen ook wel eens kwijt ..


Of ze hebben te nat gestaan ..of te droog ..en soms ook te weinig bescherming tegen een te koude
winter...(of moet ik de schoffel de schuld geven) Nee ..Damherten kan ik de schuld niet geven ..ze komen ook niet voor in mijn achtertuin ..
wel slakken luizen en rupsen ... Vroeger gebruikte we daar slakkenkorrels ..undeen ..of temic voor .. tegenwoordig mogen ze rustig de hosta's kaal vreten ..en luis ..ach de plant gaat er maar zelden dood van.

In de awd gaan ze 2400 damherten afschieten ..omdat deze dieren schadelijk zouden zijn voor de flora in de awd .. Ze willen reactief beheer omzetten in proactief beheer ..De dierenbescherming neemt het op voor de damherten.
 ZEG NEE TEGEN AFSCHOT DAMHERTEN
EN TEKEN DE PETITIE
ZIE: KLIK
De wereld staat op zijn kop als een tandarts een leeuw doodschiet ...in Zimbabwe De zaak heeft wereldwijd tot grote ophef geleid ..Palmer (de tandarts) moet onderduiken..

Ook het 17 jarige model Axelle (Rode duivels babe) maakte mee
hoe de wereld reageert op jacht ..ze kon een contract van L'Oreal wel op haar buik schrijven ..nadat ze een foto geplaatst had op facebook .. Daar stond ze met geweer in de armen lachend bij een door haar neergeschoten antilope ... De wereld was geschokt.De verontwaardiging is groot ..als in Weert een jachtopziener acht wilde zwijnen doodschiet die vlak daarvoor door de brandweer uit het water zijn gered ...De jachtopziener handelde in opdracht van de provincie Limburg.


En Hier? 
...Hier straks een foto van enkele Jagers ..die achter een stapel van 2400 damherten poseren?
Eigenlijk moest de wereld geschokt zijn ...alleen al bij het idee ..De herten zijn gezond ..en er is voldoende voedsel ..Nee ..Afschieten is geen noodzaak ..maar een politieke keuzen 
-
Dieren hebben het recht te mogen leven ..en natuurlijk is de kans groot dat er bij een strenge winter veel dieren door reactief beheer de kogel moeten krijgen ..maar geen kogel voor 2400 damherten op voorhand. Een beheerder moet zich gedragen als roofdier ...en de zwakke dieren elimineren.
-
De werkelijke reden om tot afschot over te gaan ..is de verbinding (re)ecoduct "Zandpoort" ..Deze is nu nog afgesloten voor damherten  ..NPZK zijn bang dat er teveel damherten het gebied ingaan.

5 opmerkingen:

 1. De petitie had ik al getekend, en gedeeld op mijn facebook.
  Mooi stukje in je blog hierover.

  en prachtige foto's , waaronder hele mooie van de prachtige damhertmannetjes. Vooral de foto van het mannetje met een groot gewei scherp op de voorgrond en twee anderen wazig in de achtergrond, prachtig licht had je daar ook.

  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hooi Henk
  Was een mooi morgen awd met soms mooi licht
  En die herten met bastgewei waren erg mooi maar ook veel incektten gezien.
  Was voor jou wel een zware wandeling maar we hebben wel genoten van de awd.
  Groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heb je er wel eens bij nagedacht dat normaal gesproken nooit 4.000 damherten op een kluitje zullen zitten? Er is een hek om het terrein gezet. Dus ze kunnen lastig weg. Mensen in omringende dorpjes/gehuchtjes klagen over overstekende herten, herten in de achtertuin etc. Zolang die mensen klagen en mensen er problemen mee hebben dat ze de weg oversteken en je je auto in de vernieling zou kunnen rijden door zo'n beest moet je het goed vinden dat ze netjes door jacht worden opgeruimd.
  Houd daarbij ook in je achterhoofd dat de mens al honderduizenden jaren leeft van de jacht op dieren. O.a. op herten.
  Kortom: d.m.v. jacht (niet elke malloot krijgt zo maar een jachtvergunning) moet hier drastisch uitgedund worden.
  Daarna zal de omgeving minder klagen.
  Zelf vind je het toch ook niet prettig als je hutjemutje moet leven? En dan maar zien of er genoeg eten is?
  Ik vind het erg kortzichtig. Tuurlijk moet een dier fatsoenlijk kunnen leven. Maar dan wel onder normale en natuurlijke omstandigheden.
  Ik zie overigens elke keer dat ik in dit gebied rondstruin minimaal 1 dood hert liggen. Da's hartstikke interessant en levert altijd mooie foto's op. Maar de doorsnee bezoeker zal deze niet zien liggen omdat die op de paden blijft. Bij elk dood hert wat ik zie liggen denk ik weer: ga toch uitdunnen.

  BeantwoordenVerwijderen