zondag 23 augustus 2015

Vegen Van Het Gewei

Prikkeldraad ..Ondanks dat er de afgelopen jaren veel prikkeldraad is vervangen voor glad draad ..komen we nog veel teveel prikkeldraad tegen .. Vandaag kwamen Peter Herman en ik ..weer een slachtoffer tegen van prikkeldraad...Een damhert had zich opengehaald aan het prikkeldraad  ..Juist de bovenste draad moet vervangen worden voor glad draad .. Dieren zien het gevaar niet van prikkeldraad
-
Langs het fietspad ..net buiten de awd staan paaltjes van ongeveer een halve meter hoog met een glad ijzerdraad verbonden ...het meeste draad is kapot en de functie van die draad is mij totaal onduidelijk ..Weg met die onnodige draden en palen ..een kleine moeite om ze te verwijderen.
Als in Augustus de doorbloeding van het gewei (schoffel) stopt ..
Dan sterft het gewei eigenlijk af ..de herten vegen het gewei schoon ..
en dan hangen de vellen er soms nog half aan ..
Sommige hebben nog hun bastgewei en bij anderen is het gewei al schoon geveegd 
Met een bastgewei zie je de herten niet vechten ..hun gewei is dan te gevoelig ..
-
Maar zodra de doorbloeding stopt ..zie je de mannetjes vechten ..Deze gevechten gaan dan om de hiërarchie in de groep ..Vanaf nu nemen ze behoorlijk in gewicht toe ..en hun nek gaat straks behoorlijk opzetten  ...oefening baart kunst
Ja ..het gaan dan echte vechtmachines worden ..die zich opmaken voor de voorbronst Ze zullen straks hun bronstkuil in en rond het lek moeten verdedigen ..om zo een ideale plek te bemachtigen ..voor de vrouwtjes (hindes)  

Dit mannetje gaat zeker een rol spelen bij de bronst ..Damherten mogen dan een stuk kleiner ..en minder imposant uit zien dan edelherten ..Toch kan het er tijdens de bronst behoorlijk aan toe gaan ..In ieder geval altijd de moeite waard om dat eind september/oktober eens te gaan bekijken.

Deze spitser ..moet nog wel een paar jaartjes wachten om met de bronst van belang te zijn..De kans is wel groot dat deze spitser dan nieuwsgierig een kijkje gaat nemen..Achterna gezeten door de volwassen mannetjes ..zal hij dan de bronstplek verlaten.
-
Dit tweejarige damhert ..kan het ook wel schudden .. tijdens de bronst ..Natuurlijk gaat hij met leeftijdgenootjes wel het gevecht aan ..maar of ze de vrouwtjes weten te imponeren is nog maar de vraag.
-
Parasolzwam 
Dit hert was zo verstandig ..om deze hindernis niet te nemen ..
Waarom de bovenste draad nu prikkeldraad moet wezen is mijn een raadsel ..duidelijk is wel dat het dieronvriendelijk is ..en eigenlijk totaal nutteloos is 
Vroeg in de morgen zagen we deze twee vossen het hazenpad nemen ..
Het is wel een damhert-blogje geworden ..
U kunt de petitie nog tekenen .. ZEG NEE TEGEN AFSCHOT DAMHERTEN
ZIE:KLIK
Er zijn al 16.500 handtekeningen binnen ...en dat gaan er dit weekend waarschijnlijk 17.000 worden