maandag 25 februari 2013

Reeën

Reeën ...Hoeveel zijn het er eigenlijk? ..En wanneer zijn er nu teveel in één gebied... Ik geef het je te doen om ze te tellen ..
Ze leven over het algemeen een teruggetrokken leventje ..en zijn behoorlijk schuchter...Een doorsnee wandelaar ziet ze nooit of zelden..
Toch gaat men uit van tellingen ..gewas-schade en valwild ( verkeer /verdinking/gevonden kadavers ) die natuurlijk bij lange na niet exact zullen / kunnen weergeven hoeveel reeën er in een gebied leven..De Reeën vormen in de winter sprongen ( groep reeën)
Het mannetje noemen we Reebok .. het vrouwtje Reegeit
Met enige regelmaat hoor je mensen zeggen dat ze wel dertig reeën gezien hebben in de AWD 
tijdens één wandeling ... Dan gaat het meestal om damhert-spitsers .. want zoveel reeën gaat u echt niet zien in één wandeling...
Dat de waterstand in de AWD ( om verdroging van de duinen tegen te gaan ) langzaam maar zeker verhoogd wordt is duidelijk zichtbaar aan het worden..
In April / Mei werpen de Damherten hun gewei ( Schoffel ) 
Alles over het gewei van de damhert Zie: KLIK
Vandaag 24 Februari 2013 pakken Herman en ik bewust een keer geen route door het watergebied..Ja ...het "Weitje van de Blauwe Paal" ...Waar trouwens ook goed te zien is dat de waterstand hoger staat ..grote stukken blijven nu open door de golfslag ...Helaas zien we er nog geen watervogels .. Maar die zullen er ongetwijfeld gaan komen.
Deze Reeën gaan weer een betere tijd tegemoet ..
Niet alleen het zoeken van dekking ...
Maar ook het vinden van voedsel wordt dan eenvoudiger..
Deze Berk ...heeft hier in dit moerasplekje op de juiste plek gestaan ..
Een Berk is toch een beetje een pionierboom ..
En het zou net lang meer duren ..of er is niets meer over van deze Berk
Er staat vandaag een vervelend ..koud windje..
En de meeste dieren ..
vertonen zich niet in de open vlakte..
Maar fourageren net buiten het bosgebied ..
En Wij ...Wij gaan nog even langs het dorp in de AWD ..
-
Het Kabouter- dorp wel te verstaan..Telkens als we daar in de buurt zijn gaan we toch even kijken of het dorp nog intact is ..Leuk om te zien ..dat steeds meer mensen er wat achter laten ... Zelfs een ree zoekt hier dekking in dit dorp ...En tientallen poppetjes/dieren/kabouters bevinden zich verstopt in en om deze dennenboom..
En deze poesjes lagen in een mandje ...
Misschien dat iemand ze herkend ...Nou ze zitten nog heerlijk in hun mandje hoor!