vrijdag 8 februari 2013

Beheer Damherten Amsterdamse Waterleidingduinen ( AWD )

Ook ik was een voorstander om eerst het hekwerk af te maken ..
en dan te monitoren om te kijken of de overlast van de damherten buiten de Amsterdamse Waterleidingduinen zou afnemen..
Alvorens tot afschot over te gaan buiten de AWD..
Achteraf kun je zeggen dat het hekwerk grote gevolgen heeft gehad op de damherten ( Mannetjes/Herten) in de AWD. (Hekwerk is / was noodzakelijk) 
( Spitser - Lange weg te gaan )
HOE KON HET ZOVER KOMEN?
Van september tot november zijn de herten ( Mannetjes ) bezig met de Voorbronst/Bronst
Tijdens de bronstperiode eten en drinken de herten nauwelijks..
Ze willen hun bronstplek/ bronstkuil verdedigen ..en hindes beslaan..
De hindes ( vrouwtjes ) eten en drinken in die periode gewoon door..
( Damhert )
Na de bronstperiode trokken de herten normaal gesproken van het gebied "Eendenvlak" / "Middenveld" en van het gebied "Oosterveld" en "Graaflandsbergen" richting het "Vinkenveld" Om daar een slootje over te steken om de weilanden te bereiken.. ( De hindes trekken juist meer naar het achtergebied )
( "Witteveld" )
In de weilanden konden ze voorheen hun vetreserves weer opbouwen om de winter door te komen..
Door het hekwerk was de route naar de weilanden afgesneden ..En de herten bleven massaal in het gebied "Vinkenveld" ..waar al snel een tekort aan voedsel was..
Er is voldoende voedsel in de AWD *(1) ..maar de herten weten dat (nog) niet te vinden..
( Klapekster )
De herten hebben het moeilijk nu ..en meer herten zullen de winter niet overleven..De boswachters zullen een reactief beleid voeren..Dat betekent ...dat een hert wat de winter niet gaat halen afgeschoten gaat worden..Herten worden ontdaan van hun kop/gewei ( anders lopen daar mensen mee..voor het gewei ) en het kadaver uit het zicht gehaald voor de bezoekers.
( Reegeit )
*(1) Reeën zijn normaal gesproken veel gevoeliger als het gaat om voedsel ..Maar daar zie je geen problemen Ook de hindes  (Damherten) zien er goed uit.. Er is genoeg voedsel..om normaal gesproken ..in de winter de herten te voorzien .. Helaas vinden herten ( mannetjes ) deze gebieden niet of te laat ..Zelf neem ik aan dat volgend jaar de herten hierop zullen anticiperen en sneller naar andere gebieden trekken. ( maar nu ontstaat er een situatie dat herten al een tekort aan vetreserves hebben )
( Krooneenden )
Ik hoorde zeggen dat het voor de populatie van damherten misschien wel goed is..Nou ? ..Dat heeft op lange termijn totaal geen invloed op de damherten-populatie Het afschieten van een tweejarige hinde heeft wel effect op de populatiegroei ..Vraag is wel of dat ( nu al ) noodzakelijk is ..
-
Zelfregulering in combinatie met reactief beheer ..zoals ook in de OVP lijkt misschien voor veel mensen niet genoeg .. Maar beheer door afschot ..Kijk b.v. naar de "Veluwe'" ..kost vele malen meer slachtoffers onder de dieren.( meer voedsel / grotere populatiegroei / meer afschot )
-
Er zijn nog steeds mensen die denken dat de Amsterdamse Waterleidingduinen een soort hertenkamp is..
De AWD heeft een oppervlakte van 3400 ha
Vergelijk dat eens met de OVP ..
De OVP mag dan 5600 ha groot zijn ..maar het droge gedeelte is slechts 2000 ha
( Vos "Witteveld")
Het voeren van dieren past niet bij het beleid ..van zelfregulering en reactief beheer..Ook het voeren van een predator als de vos heeft consequenties voor het evenwicht in het gebied..ook al is die minimaal .
Wandeling / Foto's Donderdag 7 Februari 2013
Meer over de Damherten 
Zie Faunabescherming http://www.faunabescherming.nl/

18 opmerkingen:

 1. Borden plaatsen zodat de Mannetjes Herten die kunnen volgen naar de zuidelijke graasgebieden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. hoi Henk
  prachtige opnamens met een fijne info het moet weer goed komen met die herten ze horen daar.
  gr leen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Henk
  mooie serie mooi die kroon eenden en die vos.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oke de mannetjes zijn dus een beetje dom....
  Toch zag ik de laatste keer twee grote mannen in het weiland liggen...
  Dus ergens zal nog wel een stuk open zijn.
  Als er dier lijd mogen van mij de boswachters ingrijpen.
  En ik hoop Henk dat je gelijk hebt en dat de mannen volgend jaar weten waar ze kunnen aansterken !!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Lovely pictures of Awd. Sad about the deer, but thats nature. But I still think you have to do something. In couple of years you would have many animals less because of sickness and they will die...
  Therefore we have hunting to keep a good tribe. We want to have a healty animals to keep the tribe living.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Toch wel een akelig idee dat het hekwerk de oorzaak lijkt te zijn. Het is moeilijk voor te stellen dat de herten ondanks voedseltekort toch in die omgeving blijven, terwijl er elders voldoende voor ze te eten is.

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 7. weer een hoop leuke informatie die wat hersencellen aan het werk zet. Jammer dat die foto's van de krooneenden niet helemaal scherp zijn. Kortom weer goed gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Een mooi gebied voor wolven eigenlijk, dan lossen problemen als nu, en later overbevolking, zich vanzelf op. Ook de OVP is een ideaal gebied voor een paar wolven.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Henk,

  Nu het hek er is, zullen de domme weiland mannetjes de winter wellicht niet overleven. Andere, jongere mannetjes zullen wel verder het gebied intrekken en over een paar jaar weten alle damhertmannen na de bronst weer het gebied in te trekken op zoek naar voedsel, ik denk dat deze sterfte onder damherten tijdelijk is. Hoe de toekomst eruit zal zien....als straks het ecoduct er is. Ik denk dat er de komende tijd nog heel veel diskussie is rond het beheer van de damherten.

  Je foto';s zijn weer prachtig. Krooneenden, die heb ik deze winter nog niet gezien. Een vos die door het riet gluurt,prachtig, en de klapekster. Mooie wandeling.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Henk mooie wandeling weer en wedereom nuttige info wel triest zo te zien van de mannetjes herten..gaaf dat je de klapekster hebt en de krooneendjes
  fijn weekend!
  liefs Gery

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Je had weer een lekkere wandeling Henk en Herten die te dom zijn om naar plekken te gaan waar wel genoeg eten is...triest maar dat hek was nodig en is dat nog steeds.
  Ik denk dat het probleem zich vanzelf oplost.

  Fijne Zondag en als je morgenochtend gaat...Fijne wandeling,

  groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Henk,
  Heel akelig als je dit ziet en leest. Maar het hek was nodig. Hopelijk leren ze snel en leren ze nieuwe plekken te vinden waar wel te eten is.
  Je hebt verder veel moois gezien op je wandeling. De klapekster is super, de krooneenden en de vos ook.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hai Henk,

  Tsja, als de mens ingrijpt, gaat het altijd fout. We moeten gewoon eens leren om niet altijd alles maar te willen regelen.
  Mooi informatief beeldverslag in ieder geval weer.
  Ik was gisteren in de AWD en had je nog een sms gestuurd. Had je iets anders te doen?

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Het probleem met de foeragerende Damherten komt vast goed de komende jaren. Gisteren zag ik toch nog een mannetje in de weilanden rondsnuffelen, ik vraag me af of er nog een doorsteek is vanuit het bos.
  De Klapekster heb ik nog niet mogen waarnemen helaas.

  Groeten,
  Ron

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Jacqueline de Louw18 februari 2013 om 11:35

  Het is een horrorbos geworden! Je struikelt over de dode en bijna dode herten. Het is gruwelijk en ik snap werkelijk niet dat er niet ingegrepen wordt!
  Afschieten is niet natuurlijk, maar een hek plaatsen evenmin. Dan toch een snelle dood te verkiezen boven deze hongerdood!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Al in 2010 schreef ik zelf een blog over de uit de klauwen de groeiende hertenpopulatie. Er was veel overlast en er waren gevaarlijke situaties in het verkeer. Ik ben zelf een groot dierenliefhebber, maar destijds was ik al voorstander van afschieten. Hoe prachtig ze ook zijn. Een hek lost niets op, dat kan men zo toch ook wel bedenken?! De hongerdood is veel gruwelijker dan een kogel.De dieren zijn zo verzwakt dat ze op een meter afstand met vragende ogen blijven staan. Geen kracht meer om te vluchten. Hartverscheurend!!! De dode dieren worden niet opgeruimd, ze liggen weg te rotten. Leuk, als je er met je gezinnetje op uittrekt! Het is dramatisch en er moet echt een humane oplossing komen. Ik geloof niet 'dat het goed komt' op deze manier.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. wat is er toch tegen afschot? als het wildviaduct open gaat worden ze in Kennemerland toch wel afgeschoten? Misschien moeten we gewoon die hekken doorknippen. Zou in de OVPlassen ook moeten gebeuren. Al die wreedheid van de zgn. "natuurbeheerders" het is om te janken...

  BeantwoordenVerwijderen