zaterdag 16 februari 2013

Hekwerk AWD


Het weerbericht geeft vandaag sneeuw door ..dat langzaam in de middag over gaat in regen ..Nou die sneeuw wil ik wel meemaken in de AWD
Dus ik ga donderdag 14 Februari vroeg bij ingang Oase naar binnen.
Het sneeuwt nog niet ...en ik moet het dus met de sneeuw doen die er al ligt ...

Pruikzwam...
Bij Ingang Oase ( Gelijk Links ) zien we al enkele jaren lang de Pruikzwam ( Hericium erinaceus ) Die gebruik ..eigenlijk misbruik (Want het is een parasiet) maakt van deze Beuk ..Gelukkig zit hij hoog in de boom ...en kunnen mensen er niet aan komen ..Zo kunnen we elk jaar genieten van deze niet veel voorkomende zwam...in de ( AWD) Amsterdamse Waterleidingduinen ..
Brilduiker...
Een wintergast in de ( AWD) Amsterdamse Waterleidingduinen
Die zoals de Zaagbekeend ..Krooneend ..Nonnetje..Wintertaling..Tafeleend ..enz..
Niet weg te denken is uit de AWD.... in deze periode..
De Wilde Zwaan
Een wintergast die ook niet weg te denken is in de Amsterdamse Waterleidingduinen ( AWD ) is de Wilde Zwaan ..De eerste Wilde Zwanen ( Deze Winter ) werden waargenomen op 1 December 2012 in Geul 14 .. door de Boswachters van de AWD.. Alleen het geluid al van deze zwanen is een genot om te horen .. Bij een strenge winter maken watervogels dankbaar gebruik van de wakken die deze zwanen weten open te houden.
Vos ( Rugzak )
Als een vos maar enigszins in de buurt komt ..
Slaan de Wilde Zwanen alarm..
Damhert..
-
Het begint een beetje te sneeuwen ..maar het mag geen naam hebben..Ik raak aan de praat met Pieter Campo ..Reinard Pieter Campo Zijn Site: http://petercampo.nl/ We lopen samen al pratend een stukje op ...Tot twee maal toe krijgen we een Roerdomp te zien...Maar helaas geen mooie foto's van kunnen maken ...
Vos ( Rugzak )
Echt sneeuw is er bijna niet gevallen ..en het gaat nu ijzelen zelfs mijn jas zit onder het ijs ..en glimt gewoon..Het is ook drukker aan het worden qua mensen..Dus ik besluit te vertrekken richting de bossen..om daar een beetje beschut te lopen.. 

Wilde Eend ..Kikker
Maar voordat ik bij het bos aankomt....en langs het kanaal loopt..
maak ik toch nog best veel foto's ..
Brilduiker..
Wintertaling..
Onderhoud Waternet..
Ingezonden  ( tekst ) via mail van :
Marcel Vossestein 
-
Dag natuurvrienden,
De moeizame weg om de hoogontwikkelde mens (weer) bij te brengen, dat de natuur prima in staat is zichzelf te reguleren.
 • De hekken die vorig jaar rond de Amsterdamse Waterleidingduinen zijn geplaatst om de damherten binnen te houden, zijn mede de oorzaak van een grotere sterfte onder deze dieren deze winter.
 • “De strook waar het hek is geplaatst, is een gevoelige plek”, zegt André Immerzeel van duinbeheerder Waternet.
 • “Er leven hier veel mannetjes die voorheen op de weilanden buiten het natuurgebied graasden. Er is wel voldoende voedsel, maar ze weten het nog niet allemaal te vinden.”
 • In januari stierven vijftig dieren, vooral mannetjes, in het Noord-Hollandse duingebied.
 • Vorig jaar januari en februari samen waren dit er tien, over het gehele jaar bekeken 102.
 • In 2010 en 2011 respectievelijk 80 en 35.

 • Volgens Immerzeel geven deze aantallen echter een vertekenend beeld, omdat er bij de jaarlijkse wintersterfte meerdere factoren meespelen.
 • Gevolg dit jaar is wel dat veel meer wandelaars dode of stervende dieren opmerken. Meerdere mensen trokken hierover aan de bel bij onder meer stichting De Faunabescherming en deze krant.
 • De teneur van de berichten is dat ze vinden dat de dieren teveel lijden en in dit soort gevallen afschieten geoorloofd moet zijn.
 • “Dit is geen natuurlijk verloop meer, dit is dierenmishandeling!”, oordeelt bijvoorbeeld Aniek Teuwen.
 • Zij wijdt de sterfte aan het voedselgebrek in de Waterleidingduinen.
 • Dieren afschieten die een hongerdood sterven om ze zo uit hun lijden te verlossen, behoort niet tot het beleid van Waternet. Dat is niet natuurlijk.
 • In januari zijn acht damherten door duinbeheerders doodgeschoten, omdat er sprake was van ondraaglijk en of uitzichtloos lijden. Dit ging onder meer om aangereden dieren. Per geval beoordeeld de beheerder of afschot noodzakelijk is.
 • “De dood is niet mooi om te zien, maar het hoort bij de natuur”, zegt Immerzeel.
 • “De zwakke dieren trekken zich terug om een rustige dood te sterven. Wij laten dat begaan.
 • We voeren ze ook niet af. Het is een natuurgebied, geen omheind park. Als ze schuimbekken of kermen is het een ander verhaal.”
 • De verwachting bij Waternet is dat de sterfte nu gaat afnemen, omdat de zwakke dieren inmiddels overleden zijn.
 • Zij monitort momenteel wat de gevolgen zijn van het plaatsen van de hekken in het duingebied.
 • De Faunabescherming is tegen afschot, maar is van mening dat de dieren waarvan duidelijk is dat zij de winter niet zullen overleven, uit hun lijden moeten worden verlost.
 • “Ook in de Oostvaardersplassen wordt dit beleid gevoerd.”
Uit een sterfte van 102 dieren per jaar blijkt dat de toegang tot voedsel in het omliggend gebied de aanwas en sterfte nog onmogelijk in een evenwicht zijn. Op grond van de cijfers uit 2011 bedraagt de sterfte minder dan de helft van die bij een gestabiliseerde populatie zou passen:
Marcel Vossestein
-
Aan de andere kant van het hekwerk lopen nog enkele damherten..
Ook deze Reebok .. ( genomen door het hekwerk )
Als ik bij de uitgang in de auto stapt ..zit alles onder de ijzel ..
Het is glad ..en ik besluit om eerst even te wachten op de strooiwagens ..En met koffie en wat te eten bij me ...was dat geen punt ;)
Foto rechts met Iphone ..

14 opmerkingen:

 1. Bijzonder fraaie serie Henk, ik lees je ervaringen en bekijk deze opnames weer met plezier.

  Ik wens je een fijn weekend.

  Groet, Joop

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hi Henk,
  Ik ben eigenlijk wel benieuwd of er ook dode herten onderzocht zijn om erachter te komen of de sterfte uitsluitend wordt veroorzaakt door voedseltekort. Dat het een rol meespeelt lijkt wel zeker.
  Dapper dat je donderdag het aangekondigde weer wilde trotseren. Sneeuw kan de moeite waard zijn maar ijzel is wat anders. De vos met de druppeltjes op zijn vacht vind ik een bijzondere, net als de eend met kikker.
  Prettig weekend, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo,
  wat een mooie blog!
  Ik kwam hier via via terecht en heb genoten van je mooie foto's en verhalen.
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Henk
  mooie blog en een interessant verhaal er bij mooie serie.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. mooie blog Henk
  met een fijne info was weer genieten.
  gr leen

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dit is wel een hele fraaie en leerzame serie en ik ben blij dat je even gewacht hebt want het was een poosje spekglad en wat koop je ervoor je kan beter heelhuids maar wat later thuiskomen,dan niet thuis komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Henk,
  Jij had donderdag ook een mooie dag in de AWD, ook al viel het tegen met de voorspelde 8 cm sneeuw (die ijzel was minder prettig).
  Jij had de wilde zwanen ook al zo mooi, en bij jou lieten de vossen zich wel zien, ik heb gisteren geen vos gezien....maar wel veel ander moois (en ook nog zon erbij).

  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Henk, jammer dat het feestje van een dik pak sneeuw niet doorging maar je hebt toch een mooie serie foto`s gemaakt.
  Goed dat je hebt gewacht tot het minder glad was.

  groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 9. IJzel is niet zo best, goed dat je even gewacht hebt. Een sneeuwbui zou mooi zijn geweest. Maar er lag nog wel wat. Mooi hoor die wilde zwaan in de sneeuw. De vos ook.
  Het hek moest er komen. Hopelijk is het grootste leed nu geleden en gaan de damhertmannen verder de AWD in.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Henk
  Dit zijn hele mooie beelden die je weer hebt gemaakt.
  En het verhaal van de herten vond ik heel mooi dan is er meer duidelijkheid over de herten die sterven.
  gr Ria

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hallo Henk,

  Mooie winterse serie weer vanuit de AWD genomen. De Vliegende Brilduiker staat er heerlijk op. De foto van de Wilde Zwaan op het droge heb ik nog niet eerder gezien vanuit de AWD. Vliegend heb je hem trouwens ook mooi meegepakt. Met jou reactievermogen is in ieder geval niks aan de hand. Op en top scherp die Henk Bos. Altijd fijn als de vossen ook weer voor je lens verschijnen.


  Gr,

  Remco


  ps. ga nu naar je brouwersdamdag twitteraarsblog kijken. Ik loop weer eens achter.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Henk;

  Je foto's vd vossen zijn mooi maar teveel mensen lokken de vossen zelfs met eten om mooie foto's en filmpjes te maken. Gevolg is dat ze niet meer jagen en omkomen.
  Buiten de sterfte door het plaatsten van een hek worden veel herten afgeschoten. Aan de zijde langeveld al 250 stuks en komende tijd in het noord hollandse deel 500 stuks. Dit volgens awd om de gezonde populatie te behouden . er zijn er immers teveel.?! Voor de vossen dus vooral niet melden waar je ze tegenkomt want dat trekt ook verkeerde mensen die hiermee de vossen op uitsterven bedreigen.

  Verder mooie fotos en keep up the good work

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Leuk blog, mooie foto's. Vooral de wilde zwanen staan er fraai op. Grappige foto ook van de reebok. En tsja, de damherten, het blijft een probleem. Sterfte hoort bij de natuur, maar met een hek om hun gebied hebben ze natuurlijk weinig kans. Vrijdagochtend was het ook nog uitkijken geblazen met de gladheid, maar wel mooi met de sneeuw.
  groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen