zondag 14 oktober 2012

Heksen en Kabouters

Paddestoelen en Zwammen..

Als kind leer je al dat paddestoelen de huisjes zijn van de kabouters..
En als ze het dan over een Heksenkring hebben..of Duivelsei...Elfjesbank..Duivelsbrood...Satansboleet..Heksebezem of Drakenbloedzwam enz.. dan is de associatie al snel gemaakt naar.. Heksen..Draken..Kabouters..Druiden...Gifmengers..enz...
(Paddestoel kijkt ons aan)
En juist in die dagen dat het bos zijn bladeren kwijt raakt..de dagen korter worden..en wind en regen ..onweer en storm over het land trekt..zien we ze opeens verschijnen...met duizenden tegelijk..Natuurlijk zie je paddestoelen het gehele jaar..maar in deze periode is toch de toptijd ..

Aardsterren..
Nee..Geen vallende sterren..Als je ze voor het eerst ziet zou je denken.."wat komt daar straks uit dat ei ..een elfje misschien"? Het is hoe dan ook gevoelsmatig een magische wereld..
Als het vruchtlichaam rijp is..klappen de slippen open..
En een sporenmassa komt uit de opening van het vruchtlichaam..
( Regen ..Regen en nog eens Regen )
Wij..Herman en ik hoeven niet bang te zijn vandaag..(14 Oktober) Het regent zo hard... Heksen kunnen met dit weer niet vliegen...Kabouters verzuipen..en het vuur van de draken dooft ..Dat geluk hebben wij weer :)
Een paddestoel rust uit..op de stoel van een ander!
Op de achtergrond hoor je de bronst..
Stinkzwam..
Een Stinkzwam barst uit zijn Duivelsei..of Heksenei
En in een korte tijd heeft hij wel wat weg van een ...piep.. De kop krijgt een paarse kleur En stinkt dan naar rot vlees De vliegen zorgen voor de verspreiding door stinkzwamsporen aan hun poten mee te nemen.
Geweizwam..
En met het burlen ver in het bos..versterkt deze geweizwam het bronstgevoel..Stinkzwam..Geweizwam..Bronst weer een associatie :)
En een damhert kijkt toe..
Ja..op zo'n dag als vandaag..
baal je dat het zo regent..
Maar zo zie je maar weer..
Ook regen heeft zijn voordelen..
Paddestoelen schieten de grond uit met dit weer..
En af en toe is het even droog...( van korte duur )
Tegenwoordig worden zwakke bomen minder snel verwijderd..En dat komt ten gunste van o.a. de Tonderzwam maar ook van keversoorten die weer gebruik maken van de Tonderzwam Vroeger gebruikte men de Tonderzwam voor het maken van vuur..
Tonderzwam..
-
-
De wereld van de natuur is zo mooi...zo biodivers ..En eigenlijk leer je door veel in de natuur te wezen steeds meer te zien.. Ik denk dat ik nog veel.. heel veel mooie dingen niet ziet..Maar door ervaring groeit het vermogen van waarnemen.. 
-
Damhertjes zie je altijd wel in de AWD..
En aan een mooi uitzicht..geen gebrek..
-
Met meer geduld op de vierkante meter kom je soms de mooste dingen tegen..Nu loop ik ook meestal op wild te letten..en daarom kijk ik ver voorruit..Maar of dat altijd wijsheid is..? Misschien loop ik zo de trollen en de kabouters mis...
Nee..Heksen ..Draken.. Elfjes kom je niet tegen in de AWD
Wel kabouters trouwens.. op het "Franse Vlak" bestaat er echt een kabouterdorp..
Maar die feesten alleen na zonsondergang..en dan mag je het gebied niet in...
De awd blijft
SPROOKJESACHTIG MOOI!