donderdag 25 oktober 2012

De Nieuwe Wildernis

OVP - Oostvaardersplassen..
Vandaag Dinsdag 23 Oktober..Breng ik met meerderen een bezoek aan de OVP..om met Hans Breeveld Boswachter van Staatsbosbeheer het gebied in te gaan..Het is bronst (Edelherten) ..Dus een prachtige tijd in de OVP.. De Oostvaardersplassen ( Natura 2000 gebied ) is één van de mooiste natuurgebieden van Europa..
-
Het is een prachtgebied.. Waar we als Nederland trots op mogen wezen..Maar ook een gebied.. (winterperiode 2009/2010) dat regelmatig onder vuur lag. "Wat de één in strijd acht met internationale natuurbeschermingsverdrag is voor de ander een uniek experiment"...
Vandaag bezoek ik eerst de driehoek (Bezoekerscentrum Knardijk)
Het lijkt wel zomer ..wat een heerlijk weertje ..
Het zijn niet alleen de Edelherten die aan voortplanting doen..in deze tijd..
-
Edelherten ..met op de achtergrond een vos die er snel vandoor gaat..
Ja..Ik kijk al uit naar de Film..die gemaakt is in de OVP...
Op 22 september volgend jaar is de bioscooppremière van ’Oostvaardersplassen, de nieuwe wildernis’. Aansluitend zendt de Vara een vierdelige televisieserie uit, net als de film gewijd aan de Oostvaardersplassen. Een natuurgebied van slechts 6000 hectare groot en toch uniek binnen Europa. Niet voor niets draagt het de bijnaam ’Serengeti in de polder’.
De natuur bepaalt hier het ritme en het resultaat is een ongerept stuk wildernis met een ongekende biodiversiteit. Voor velen is deze natuurrijkdom onbekend terrein; het gebied is namelijk nagenoeg ontoegankelijk. Daar wil de film verandering in brengen.Meer Zie http://www.denieuwewildernis.nl/ 
-
Het gebied in met Hans Breeveld..Hans Breeveld doet veel aan PR voor de OVP/Staatsbosbeheer Hij houdt via zijn blog ..ons op de hoogte van het laatste nieuws uit dit natuurgebied..Zijn Blog: http://oostvaardersplassen.wordpress.com/over-hans-breeveld/ 
Vertrek ..
Fuut
Het was een prachtige warme dag ( voor de tijd van het jaar )
Maar de grondmist komt opzetten..en de temperatuur zakt snel..
Het geluid van de ganzen overstemt..
nog het geluid van het burlen van de herten.. 
-
-
Maar de afstand wordt kleiner ...en het burlen is duidelijk te horen..Wat een geweldige ervaring..om dit van zo dichtbij te mogen zien..Vanuit de kijkhut "De Zeearend" zag ik ze vanmiddag als stipjes in de verte.. en nu..?
 Ja.. Dit is werelds ...zo dichtbij..
-
Runderen ..Edelherten en Konikpaarden
houden het gebied open ...Maar ook de duizenden ganzen spelen een grote rol in dit gebied..
Zilverreiger..
 
De zon gaat langzaam onder ..Een berenburgertje van Hans doet ons goed.. :) Nu gaat dit bericht lang duren..want een kans om in de OVP zo dicht de bronst te zien dat krijg je niet dagelijks..dus deze zonsondergang..is nog niet het einde van deze log :)
Als ik op de terugweg naar huis over de Oostvaardersdijk rijdt ...
Zie ik één lichtbundel omhoog schijnen..
Dan pas zie je wat lichtvervuiling is..Het is de stad Almere..
Op dat moment is de Oostvaardersplassen..
Pikdonker..
Flemen..
-
Steeds meer boswachters doen via multimedia aan pr ..Ik denk dan aan Boswachter Frans ( Kampina ) en in dit geval Hans Breeveld..En ook aan Waternet ..Die via multimedia het grote publiek wilt bereiken. De natuur moet verkocht worden..om natuur in stand te kunnen houden..
Konikpaarden..
-
-
-
Als we het gebied verlaten ..is het onderhand donker..Ik moet nog een eind rijden naar huis..Maar ik heb weer genoten van de OVP..En natuurlijk heb ik daar ook gelopen in de winter van 2009/2010 Maar niet (of bijna niet) ingrijpen in de natuur..heeft ondanks dat ..toch mijn voorkeur. Hans bedankt.. Ik heb genoten..!