vrijdag 20 juli 2012

Wild in Nederland

OVP
Vandaag 18 Juli Oostvaardersplassen... (OVP)
Een natuurgebied zoals je nergens tegen komt.. Grote groepen dieren trekken door het gebied.. In heel Europa is nergens zo'n grote kudde paarden (Konik) te zien als in de OVP.. Maar ook Edelherten en Runderen zijn in grote getalen aanwezig..En dat terwijl het grootste gedeelte bestaat uit Moeras..Water en Riet..
Zo moet Nederland er duizenden jaren geleden uit gezien hebben..
De Herik..of is het Koolzaad?..staat meters hoog in de OVP..
Welkom in de Driehoek..
Als ik s'morgens vroeg net één stap op deze brug zet..Schrik ik me rot..Ik hoor een mega klap in het water en er duikt iets heel groots weg..Zou het de Bever kunnen zijn..?
Als dat zo is..Is het hoogwaarschijnlijk één van de nazaten van de twee bevers uit Oost Duitsland die in 1988 zijn uitgezet in het Natuurpark Lelystad..Er zijn er toen een paar ontsnapt in 1990.
Kudde Konikpaarden

Dat is zo mooi aan de OVP..Want hier zie je alles in grote aantallen..
Zijn het niet de Heckrunderen..Edelherten..of Konikpaarden..
Dan is het wel het aantal Vlinders ..Bloemen..Ganzen..of Aalscholvers..
Ja..Het is een prachtig gebied om groepsfoto's te maken :)
-Indrukwekkernd aantal paarden..
Edelherten (Geweidragers)...en Konikpaarden..
In 1983 werden de Heckrunderen uitgezet (32) ..En in 1985 de Konikpaarden (20) .. De Edelherten in 1992 en 1993 (57) ... En zeer waarschijnljk leven de oudste Edelherten van Nedrland in de Oostvaardersplassen.. (Hindes nu 22 jaar oud)
Geweidragers..(mannetjes Edelherten)

De geweien die in de oostvaardersplassen gevonden worden door de boswachters..zijn gebruikt voor onderzoek.. En te koop aangeboden..voor liefhebbers..Prijzen vanaf 15 Euro ...Een volgroeide stang 60 Euro..Mede door de media aandacht waren ze zo uitverkocht..
Hinde (Vrouwtje Edelhert)
25 en 26 augustus 2012: Dutch Bird Fair Oostvaardersplassen

De Dutch Bird Fair is het grootste natuurevenement in de Oostvaardersplassen in Lelystad, en vindt plaats op 25 en 26 augustus 2012. Het festivalterrein is `s ochtends vanaf 10:00 open en 17:00 gaan de poorten dicht. U vindt op de Dutch Bird Fair álles op het gebied van natuur en natuurbeleving in de meest brede zin van het woord. Van aanbieders van natuurgerelateerde producten, prachtige natuurreizen en boeken tot fotoapparatuur, telescopen en verrekijkers. Daarnaast kunt u workshops volgen, lezingen en presentaties bijwonen en op excursie gaan om de natuur ten volle te beleven.De naam zegt het al: de Dutch Bird Fair is bedoeld voor vogelliefhebbers. Maar ook voor genieters van natuur. En niet te vergeten de vele amateur- en professionele fotografen die ons land rijk is. Voor kinderen zijn veel speciale activiteiten georganiseerd om ze kennis te laten maken met de natuur. En de toegang is voor kinderen tot 12 jaar helemaal gratis!

De Dutch Bird Fair wordt georganiseerd door CameraNU.nl in samenwerking met Staatsbosbeheer, Vogelbescherming Nederland, City Marketing Lelystad, organisatiebureau Fogol, SOVON Vogelonderzoek Nederland, Swarovski Optik en Zeiss Sport Optics.
Hindes (vrouwtje van de Edelhert)

Nu zijn er in de afgelopen winter 1255 dieren afgeschoten.. (Op verzoek van de tweede Kamer)Veel meer dan het jaar ervoor..toen 761..De dieren hadden een moeilijke winter..Weinig voedsel en een flink aantal dieren zakte door het ijs.. Rechts..Veel jonge kalfjes in de OVP.
Kalfjes Edelhert
Door afschot iets schuwer dan normaal
Heckrunderen (met kalfjes)
Dieren raken gewend aan bezoekers..Dat is in de driehoek goed te zien..zowel Konikpaarden als Edelherten ..Edelherten zijn schuwer en zullen bezoekers ontlopen..Nu geven de Heckrunderen nog het grootste risico...Maar netzo als bij Konikpaarden..is het verstandig om tijdens de kalverperiode goed op te letten en voldoende afstand te houden..Het is altijd mogelijk dat er een kalf verborgen ligt in het gras..
Konikpaarden en Vos
Er leven zo'n 70/80 vossen in de OVP..(5600 Hectare) Dat aantal is lager dan in de AWD..Dat klopt!.. De OVP is dan wel veel groter dan de AWD..(AWD 3400 Hetare) Maar het vaste land (dus water niet meegerekend) is de AWD groter..Zonder water  is de OVP ongeveer zo'n 2000 Hectare...De Oostvaardersplassen..een gebied dat natuurlijk verbonden moet worden met de Veluwe..! door het Oostvaarderswold...Gaat dat ooit gebeuren?