vrijdag 2 januari 2009

Strand (Nieuwjaarsduik)

Melissa ging een nieuwjaarsduik maken (nou duik!) dus even mee naar zee.

Nieuwjaarsduik Katwijk 2009
Kattukse Nuwjaersduik 2009(nieuwjaars duik)
Op 1 januari 2009 viert de Kattukse Nuwjaersduik haar 5-jarig bestaan.

Bij aankomst ontvangt je een muts om het hoofd in ieder geval lekker warm te houden. Er staan grote tenten op het strand om in om te kleden, en om na de duik weer op te warmen ontvangen alle deelnemers een lekkere kop warme erwtensoep. Als bewijs van deelname ontvang je ook het unieke en felbegeerde 'duikbrevet', die ieder jaar weer een grappige tekst in het Katwijkse dialect bevat.
De kosten van deelname bedragen € 2,00 die volledig ten goede komen aan het project ‘Bouwen in Ghana’. Vier enthousiaste meiden uit Katwijk en Rijnsburg die in 2009 een kraamafdeling in Ghana gaan bouwen. Meer informatie over dit project vind je op hun website.
Ik stond te kijken en had het met mijn jas aan al koud genoeg.
Ruim 700 dappere duikers bij de Kattukse Nuwjaersduik 2009 en wat was het weer gezellig! Alle deelnemers hartelijk bedankt en tot volgend jaar!
Ik nam snel even een paar foto's van onze strandvogels.
Drieteenstrandloper

De drieteenstrandloper valt op doordat het voortdurend heen en weer rent. De golven brengen voedsel, maar de vogel moet snel weer de volgende golf ontwijken. Pas op het laatste moment zal een drieteenstrandloper opvliegen. Het is grappig te zien dat harde wind geen vat heeft op het kleine lopende vogeltje. Maar bij het opvliegen dreigen ze meteen weg te waaien.
De drieteenstrandloper wordt in Nederland voornamelijk waargenomen na het broedseizoen. De eerste zijn in juli al weer terug uit het noorden. Zo tegen november zijn de grootste aantallen in Nederland aanwezig. Eind april vertrekken de drieteenstrandlopers weer naar het noorden. Ze broeden in het meest noordelijke deel van Siberië. Ook op Groenland, in Noord-Canada en Alaska broeden deze strandlopertjes. De Siberiëgangers overwinteren niet alleen in Nederland. Tot aan Zuid-afrika toe komen deze vogels voor als overwinteraars. De Amerikaanse populaties gaan zelfs tot Nieuw-Zeeland.
Scholekster
Scholeksters leven vooral van schelpdieren en wormen. Zij die langs de kusten foerageren, eten vooral mosselen en kokkels, maar ook wel pieren. In het binnenland op de graslanden worden wormen gegeten. Scholeksters specialiseren zich op een bepaalde voedselsoort. Zo zijn er exemplaren die alleen mosselen eten, terwijl andere zich richten op wormen of op kokkels