maandag 8 februari 2021

Kokardezaagbek

 

De Kokardezaagbek (Lophodytes cucullatus) Hooded Merganser ook wel kuifzaagbek had ik al eens gezien in Bleiswijk waar hij optrok met de kuifeenden (Zie: KLIKDeze Noord Amerikaanse vogel komt maar zelden voor als dwaalgast. Meestal gaat het om vogels die uit gevangenschap ontsnapt zijn.
-
-
-
-
-
-
De Brilduiker (Bucephala clangula) en het nonnetje (Mergellus albellus) zijn in Nederland echte wintergasten. Sporadisch een broedgeval. De brilduiker is prachtig van kleur en de kussentjes die wat uitsteken op zijn wangen ..maken hem een buitenaards mooie eend.
-
-
-
-
-
-
-
Er zijn vogelaars die er weinig waarde aan hechten .. maar wij konden het niet laten om van deze kokardezaagbekeenden foto;s te nemen … exoot of niet. Dus ga er maar van uit dat deze gemaakt zijn in Avifauna (Die is trouwens dicht:) . Dit om discussies te vermijden.
-
-
-
-
-
-
-
-
De mannetjes van de kokardezaagbek vertonen baltsgedrag .. met hun kont naar achter en de borst vooruit hebben ze wel iets weg van hobbelpaarden .. Het is al snel duidelijk wie heer en meester is .. maar waarom die ene nou precies won?
-
-
-
-
-
-
-
Ja .. Prachtig hoe het vrouwtje zich aan het badderen is ..
Haar kapsel zakt als een plumpudding in elkaar .. maar zonder haar veren te fohnen staat het in een tiende van een seconde weer helemaal in model.
-
-
-
-
-
-
-
Het is wel een eenden blogje geworden .. met in de hoofdrol de kuifzaagbek. 
Dat geeft maar weer aan dat deze eenden die eigenlijk maar zelden echt wild zijn. Toch een grote aantrekkingskracht hebben op mij (en misschien ook op andere fotografen)
-
-
-
-
-
We hadden deze week in een zeer kort tijdbestek de steenuil ..bosuil ..en twee roestplekken van ransuilen. Deze foto's van de uilen worden later geplaatst ..
-
-
-
Einde ...