donderdag 25 oktober 2018

Oderdelta Polen - Stepnica

Aan de Poolse zijde van de Oderdelta in het plaatsje Stepnica (Stepniczka) overnachten we in het hotel "Laguna" van eigenares Gosia. Vanuit mijn hotelraam heb ik een mooi uitzicht over de Oderdelta.
(Cees van Ginkel - Marc van Trier - Leon Claes - Thais Buytaert en Organisator Steven Ruiter)

-
-
De Oderdelta is een prachtig gebied waar de zeearenden zich
verzamelen voor de winterperiode ..In de herfstperiode zit er een grote populatie zeearenden die in dit visrijke gebied foerageren.
-
-
-
-
-
-
De schipper vaart uit de haven .. brood en kleine visjes zijn voor de
meeuwen ..De meeuwen volgen krijsend en schreeuwend de boot .. en dat trekt de aandacht van de zeearenden.
-
-
-
Dan roept de schipper "Uwaga uwaga" ......De schipper zwaait met een grote vis ... gooit de vis een meter of tien van de boot. En draait wat bij voordat de zeearend zijn landingsgestel uitgaat. 
-
-
-
-
-
-
-
We varen zo'n drie uur .. de eerste dag hadden we windkracht vier .. een dag later was het prachtig weer bij windkracht twee. Ideaal om te fotograferen. De laatste dag windkracht vier tot vijf.Dat was eigenlijk geen doen .. en we haakte dan ook snel af. Gelukkig hadden we een superdag gehad met windkracht twee.
-
-
-
-
-
Omdat de zeearend erg gevoelig is voor verstoring tijdens het broeden .. zorgen Poolse biologen van het Eagle Protection Comittee en de boswachters dat een nest in een cirkel van vijfhonderd meter rond de boom beschermd blijft tegen indringers fotografen en recreanten 
-
-
-
-
-
Dit is deel 1 ... deel twee volgt over een paar dagen. Het was een mega uitzoekwerk ... Veel foto's van de zeearenden kunnen nemen ..