zaterdag 27 oktober 2018

Zeearend

De Zeearend is Europa's grootste roofvogel.
De bijnaam "Vliegende Deur" is dan ook zeer toepasselijk.
Hier ..tussen de Stettin en de Oostzee in de Oderdelta zien we in het najaar en de winterperiode grote aantallen zeearenden langs de oever.
-
-
De Oderdelta ..
-
-
De lokale vissers pakken een graantje mee door de zeearenden met vis te lokken naar hun boot .. waar fotografen tegen betaling de zeearenden van dichtbij kunnen fotograferen
-
-
-
De moerasdelta's en het natuurreservaat "Czamocin" bevinden zich nog geen tien minuten vanaf het havenplaatsje Stepnica waar we overnachten. 
-

-
Dauw ..
-
Harpen
-
-
Een prachtig natuurgebied met wisenten konikpaarden en runderen. En met een beetje geluk zie je daar de reeën. Als je de hoogzitters (jachthutten) zie denk je dat de reeën maar weinig overlevingskansen hebben. Op ieder perceel zien we wel een hoogzit.
-
Meeuwen pikken een visje mee ...
Juveniel ..
Donkere staarten ..
Prachtig Deltagebied ..
-
-
En dan klinkt het "Uwaga uwaga"...een vis plonst in het water. De poten gaan in de aanval stand .. de nagels zijn geslepen. Als het goed is doorboren ze de vis .. 
-
Vissers...
-
-
-
-
De zeearenden zijn voorzichtig ..en niet elke vis is bingo ..De schipper haalt dan de vis op ... soms raakt hij uit het oog en drijft de vis weg. En dan vanuit het niets komt er alsnog een gegadigde op de vis af.
-
-
-
Snelheid .....
Storm op komst
Terug naar de haven...
Storm and thunder Beat the nature ...Down gushes the rain ..And wind cracks the threes.  (Storm and Thunder - Earth and Fire https://youtu.be/ctmaapt68Lg
-
-
-
Met zijn scherpe ogen die acht maal beter zien dan de mens ..schat hij de situatie in. Soms haakt hij af .. maar als hij dan eenmaal zijn landingsgestel uit heeft maakt hij een spectaculaire duik en pakt hij zijn prooi.
-
Hotel Laguna
Zeearend Zonsondergang
De Zeearenden in de Oderdelta zijn zeker de moeite waard om dat eens te bezoeken ...Nederlandse organisaties steunen het natuurwerk in de Oderdelta ..samen met de Poolse afdeling  van de Coastal Union EUCC.