vrijdag 9 maart 2018

Uilen

Ransuilen:
Gewoon midden in een woonwijk zitten hier een tiental ransuilen in de achtertuin .. De witte poepvlekken op de vuilnisbakken en de kapot getrapte braakballen op het trottoir verraden de aanwezigheid van de ransuilen. Het is een plek waar de ransuilen overdag samenscholen ..dit noemen we een roestplek.


  Ransuil ...
Ransuil in hulst en in een conifeer
De ransuilen produceren één of twee braakballen per dag ...In die braakballen zitten onverteerbare resten die uit de maag komen. Vooral veel soorten muizen kevers bruine rat en zangvogeltjes. De ringen worden zelfs gevonden in de braakbal.
-
Nonnetje man
Ik sta s'morgens vroeg in de polder van Arkemheen bij Nijkerk op het parkeerterrein bij het stoomgemaal Arkemheen .. Cees Bert en ik hebben vandaag afgesproken met de auto de polder in te gaan ..
Duikende Non
-
Het parkeerterrein is daar laag en ik kan mooi vanuit het raam van mijn auto het nonnetje zien en redelijk laag fotograferen. Ik hoop natuurlijk dat hij een visje vangt of zo. Ik heb alle tijd en het licht wordt ook steeds beter. Een andere auto parkeert naast me .. maar in plaats vanuit zijn raam te fotograferen duikt hij voor me in het gras en ligt nu zelfs tussen mij en het nonnetje.

-
Uitzicht achterkant gemaal..
Smient ..
Ik spreek hem er op aan dat zoiets niet netjes is .. snel maakt hij een paar foto's ..Het nonnetje vliegt weg .. Inmiddels komen Bert en Cees het parkeerterrein op .. Ik geef de man nog voordat hij er snel vandoor gaat te kennen dat dit geen slimme actie was van hem.
-
Kramsvogel ...
(Grutto - Polders Poelgeest 6 maart 2018)
(Grutto - Polders Poelgeest 6 maart 2018)
 - Kemphaan - Goudplevier
Het gaat slecht met de weidevogels en dat is zorgelijk ..maar om dan zoals de jagersvereniging het wil .. jaarrond vossen ooievaars kraaien buizerds marters hermelijnen enz. te gaan schieten om de grutto te beschermen?

-

-
Roos Vonk (Professor) :
Eerst roeit de mens weidevogels uit met monocultuur ..aantasting biodiversiteit ..te vroeg maaien en andere gevolgen van veehouderij. Dan krijgen de vossen de schuld en kunnen jagers die ook uitroeien. Jagers en veehouders  , wat een team
Buizerd ..

Bosuil ..
Bosuil ...
Rovers zijn hun leven niet zeker als het aan de jagersvereniging ligt. Je vraagt je werkelijk af of de jagersvereniging niet eens onder curatele moet worden gesteld.
Ooievaar ...
Slobeend mannetje
-
Dierenarts Arabella Burgers (dierenarts) scheef al heel treffendSchieten,schieten , schieten, daar pleit de jagersvereniging voor. Predatoren? ...Afschieten Geen Predatoren? ...Prooidieren afschieten. Geen hek eromheen? ..Afschieten! Wel een hek eromheen ..Afschieten! Want ja , dat vind een jager "leuk".
Zilverreiger ...
Haas
-
Is jacht niet een beetje achterhaald tijdverdrijf?  Stop eerst eens met eenden en ganzen schieten .. een vos heeft een halve kilo vlees per dag nodig ..Als jagers al veel oogsten uit de natuur .. heeft de vos minder keuze.

Smienten ...
 Kraai ..
-
Laat via stemgedrag zien dat we tegen jacht zijn .. en dat een humaan reactief beheer wel degelijk veel beter is dan afschot. Het grootste probleem is neonicotinoïden
Steenuiltje
-
We zien vandaag onze derde uilensoort .. Het kleinste uiltje van Nederland .. alhoewel dat niet helemaal waar is ..Er staan ook dwerguilen op waarnemingen ..maar da is dan zeer zeldzaam. bijna uniek. Laatste twee waarnemingen waren van 2016 .. 
-
Het was weer een prachtige dag ...van polder woonwijk tot bos ..
Met veel mooie natuurmomenten.... en drie soorten uilen :)