woensdag 15 maart 2017

Dwerggorzen

- Dwerggorzen : Op een verwaarloosd braakliggend terrein ...aan de Achterweg in Noordwijk zitten al een heel tijdje twee Dwerggorzen. Het is duidelijk een paartje ..maar gaan ze hier ook broeden? Je weet maar nooit .. Noordwijk is in ieder geval toeristisch genoeg zal je zeggen.
-
Maar ga er maar van uit dat deze dwerggorzen.. de moerassige taiga van Finland of zelfs ver Siberië in gaan om te broeden. Deze dwerggorzen zijn als overwinteraar al zeldzaam ..
-
Alhoewel de meldingen de laatste jaren wat toenemen.
 En dat is vooral te danken aan het aantal vogelspotters .. De snelle communicatie ..en het hebben van een telefoon met camera. 


Partij voor de Dieren is hetze tegen vos beu!
Partij voor de Dieren staat niet alleen als het gaat om de hetze die boeren en jagers tegen de vos voeren. Onderzoek heeft meerdere malen aangetoond dat jacht op vossen eerder averechts werkt.-
 Sinds de vossenjacht in 2002 in Schotland verboden is .. Is het aantal vossen juist gedaald ..en dat had de pro-jachtlobby nooit verwacht.
-
De Jagers en belanghebbende balen van de vos .. omdat de vos hazen en konijnen eet. En dat zijn nu net die dieren die jagers grag voor hun loop hebben.
-
-
Maar ondanks de gegevens van al die onderzoeken pleit de
jagersbond voor meer afschot van de vos ..omdat de vos weidevogels zou doen verdwijnen en de schuld krijgt van een aantal dode schapen.
-
Dat schapen en vossen goed samen gaan zagen we in de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) waar de vos gewoon tussen de schapen en lammetjes door liepen (Toen nog begrazing door schapen)
=
Maar zoals gewoonlijk proberen mensen altijd een excuus te zoeken om dieren te mogen doden.
Ze zijn er niet van overtuigd dat de natuur het zelf beter regelt .. ook al gaat dat tegen elk onderzoek in .. De vos moet als concurrent van de jager ..Dood!
-

Waterstand!
Natuurlijk weten ze dat de schuldvraag van de achteruitgang van weidevogels iets gecompliceerder ligt ..en dat het echt idioot is om daar de vos de schuld van te geven.
-
Zo kun je ook niet alleen de boer de schuld geven met zijn
intensieve landbouw. er moet gekeken worden naar oplossingen ..zonder de boer te raken in hun portemonnee. Weidevogels red je niet met vossen schieten .. André Donker (Boswachter Natuurmonumenten) Meer zie: KLIK

-
Er komt een vrouw uit het bezoekerscentrum ze vraagt of ik ook foto's maakt voor waternet .. ik geef aan dat ik dat niet doe omdat ik onafhankelijk kritisch wil kunnen blijven. Ze vraagt gaat er dan wel eens wat fout? Ik vertel over de afschot en dat de ecologen van waternet moeite hebben met wild die plantjes eten. En liever stuurbaar vee zoals koeien en schapen willen hebben.
-
Ze loopt door ..en ik zie haar niet veel later weer het bezoekerscentrum in gaan ...Ahhh ze hoort bij waternet? ..Had toch wel netjes geweest als ze dat gemeld had. Dan had ik zeker ook meer dingen gemeld die fout of in ieder geval niet goed gaan in de awd.
Kleine Specht

Zoals het maaien van de zonnedauw op het "Groot Zwarteveld" (Schapen horen dat te doen) Het tellen van reeën en damherten (Tegen rechter drie reeën in de awd volgens waternet) Dan denk je ..liegen ze nu ..of kunnen ze hun eigen gebied niet goed!
Terwijl er al acht bij de Zilk lopen een paar bij "Rozenwaterveld" en zeker één op het Ëiland v Rolvers" enz.  
-
Het niet beschermen van boomkikker wespspin enz. Verontruste telefoontjes worden afgedaan met "We kunnen niet overal een boswachter neer zetten"!. Ook het niet of traag reageren op  vragen van de Faunabescherming over excessen is op z'n minst niet netjes.
-
En zonder in details te treden ... ook in het infiltratiegebied een afschot damherten gaat er het één en ander soms goed fout. Natuurlijk kan er altijd iets fout gaan ..maar wees daar ook transparant in!
 -
Zelfs een stichting duinbehoud (blad "Duin') die pretendeert onafhankelijk te zijn  is dat zeker niet ..en is dan ook ingezet om afschot goed te praten. Ook ecoloog Antje blijkt na eerst te ontkennen gewoon voor waternet te werken. Niet de schade door verandering grondwaterstand of de schade die is aangericht door stikstofdepositie ...maar damherten krijgen de schuld. (altijd lastig om je hand in eigen boezem te steken)
-
Eigenlijk moeten onafhankelijke ecologen ..of een commissie van wijze mannen/vrouwen 
mee kunnen beslissen over de gehele natuur in Nederland ..Zodat dubbele agenda's en eigen belang terug kunnen worden gedrongen.
(Foto's van struinen met Kees en Joke)

2 opmerkingen:

 1. EHoi Henk
  Je hebt mooie foto's gemaakt de laatste tijd de reeën en de vos doen het altijd
  goed.
  jamer dat het lopen met mijn nog niet egt goed gaat
  Groetjes Herman

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Henk
  ik had wat problemen met mijn blog ik heb nu een nieuwe blog hermanversteeg.blogspot.com
  ik hoop dat je je weer aanmeld op mijn blo dan kan ik je weer volgen.
  met vriendelijke dank Herman.

  BeantwoordenVerwijderen