woensdag 21 september 2016

Strategie in Natuur


SEPTEMBER: De temperatuur zakt ..de dagen worden korter .. en de kans op mistbanken neemt toe .. We pakken vandaag de ingang bij Zandvoort. Niet aan de Zandvoortselaan ..ook niet het Brederodepad ..maar het fietspad (Brederodestraat) aan de zuidkant van Zandvoort. 


-
-
Eigenlijk staan we buiten de Amsterdamse Waterleidingduinen .. en kijken hier vanaf het fietspad over het gebied "Bokkemerduinen" .. Een mistige ochtend en een waterig zonnetje ..maakt het zicht over de AWD magisch mooi. De mistbanken kleuren mooi rood op door de opkomende zon.
Je ...ziet het aan de damherten .. de testosteron  heeft ze in hun macht ..
De tijd van voortplanting breekt aan .. 
Ter hoogte van het gebied "Flessenveld" doen we een bakkie ..
Zandvoort moet nog grotendeels ontwaken .. Onze strategie om de zonsopkomst en de mist te fotograferen werkte .. en daar was ik blij mee :)
-
Een damhert is vanavond wezen stappen in Zandvoort .. En komt via het strand ..over de zeereep eenvoudig het awd binnen huppelen ..Veel mensen denken dat de awd een afgesloten gebied is .. maar dat is niet zo. De damherten kunnen vrij eenvoudig naar de zeereep.
-
-
Stel dat Waternet het gebied echt helemaal afsluit met een hoog hekwerk .. dan zijn ze eigenaar van deze damherten .. en als er dan één uitbreekt die schade veroorzaakt .. dan is Waternet juridisch verantwoordelijk als eigenaar van deze damhert.
Mannetje Tapuit.
-
De mannen lopen het gehele jaar als vrijgezellen in groepjes rond .. Nu de bronst aanbreekt zie je ze al meer solitair in het gebied lopen. Eerst dikke maatjes ..maar straks aartsrivalen.
Tapuit vrouwtje..
De Tapuit is een sterk bedreigde duinvogel ..het dichtgroeien van de duinen werkt in zijn nadeel ..Ook de populatie konijnenholen is belangrijk .. Tapuiten zijn holenbroeders ..die gebruik maken van konijnenholen om eieren te leggen en jongen groot te brengen.
-
-
De mist neemt door de zon even in omvang toe .. Niet veel later is de mist verdwenen .. 
We zien grote groepen piepers ..
Maar ook best wel veel tapuiten ..
Het vrouwtje .. 
De Tapuit legt van alle zangvogels de grootste afstand af .. tijdens de jaarlijkse trek.
Gelukkig kunnen we deze vogel ieder jaar wel fotograferen in de AWD.
Vos in infiltratiegebied 
Nog een paar foto's die ik al eerder had willen plaatsen ..maar daar is niet van gekomen .. deze zijn van zondag (Ingang Panneland)
-
De vossen op de Duizendmeterweg .. Het was me daar te druk .. begrijpelijk ..want veel mensen genieten daarvan .. Maar voor mij te druk ...             Dus drukte ik m'n snor.
-
Ja .. het is te zien .. de heren maken zich op voor de voorbronst en zijn inmiddels vechtmachines geworden. ..
-
Het vechten om de juiste plek in of buiten het Lek voor een bronstkuil. 
Waarbij meerdere strategieën mogelijk zijn ..  
Meer over deze strategieën  ..Zie: KLIK
Groetjes uit een voedselrijk AWD
Waar ieder dier zijn eigen strategie heeft .. om te overleven en zich voort te planten.