vrijdag 27 februari 2015

Reeën AWD

Vroeg in de morgen ..nou ja..wat is vroeg?
Hangt er een mysterieuze sfeer over de awd ..die versterkt wordt door de mist ..je proeft de luchtvochtigheid en ruikt de lucht van naaldbomen ..het is stil ..heel stil Alleen een specht trommelt wat in een boom ..Hij moet aan de achterkant van de boom zitten ..ik zie hem in ieder geval niet .
.Nu weet ik niet of ik het sfeertje ..met deze foto over kan brengen ..
Het is een gevoel van een buitenstaander ..die al zwevend over de paden ..één met de natuur probeert te zijn..wetende dat iedere vierkante meter eigendom moet zijn van bepaalde dieren
-
In de mist zie ik de silhouet van één reegeit .het zijn er uiteindelijk zes..Met een grote boog loop ik langzaam om ze heen ..om zo een betere en beschutte positie in te nemen..Een Vlaamse Gaai schiet al schreeuwend voorlangs ..een reegeit ziet me ...en gemakshalve geef ik daar de Vlaamse Gaai de schuld van :)  
-
Ik blijf heel stil staan ..en als de reeën dan doorgaan met foerageren ..weet ik dat de afstand voor hun acceptabel is ..Zelfs twee damherten lopen rustig voorlangs ..En dat geeft mij de gelegenheid om ze in één shot op de foto te krijgen ..De foto's zijn wel niet helemaal top ..maar het moment is werelds. 
Begrazing door het Drents heideschaap is in dit gedeelte ( Heitje - Ruigenhoek) niet toevallig ..in deze uithoek van de awd komt namelijk nog heide voor..en om vergrassing tegen te gaan ...worden er schapen ingezet ..
Cees Langeveld heeft daar jaren lang met vrijwilligers met de hand geplagd ..
Door met de zode de schapenmest te vermengen ..(En geloof me ..dat is echt zwaar werk)  ..bleef de heide jong en vitaal.. nieuwe heideplanten ontkiemde op de geplagde bodem.
-
In dit gebied van de awd zien we Schapen ..Reeën ..en Damherten ..Wat opvalt is dat hier eigenlijk alleen damhert mannetjes voorkomen ..de vrouwtjes (hindes) zien we meer in het achtergebied.. Schapen en Damherten zijn echte grazers ..van reeén is bekend dat ze echte snoepers zijn ..maar ze eten wel degelijk ook gras   
-
Spitser (Jong damhert Mannetje)
-
De meeste damherten in dit gebied vertonen geen vluchtgedrag.. maar met reeën is dat anders..Reeën zijn over het algemeen schuwer ...en bij het minste gevaar zetten ze het op een lopen ..Dat rennen kost veel energie ..en dat kan in een strenge winter fataal wezen..Nu zijn ze hier wel gewend aan joggers ...en meestal kijken ze de joggers na ...Maar ja ..al zet je moeder het op een lopen ..dan volg je automatisch 
Nu zijn deze Drentse Heideschapen prachtig hoor ..maar een kudde Moeflons had hier niet misstaan ..Helaas zijn die hier in de AWD niet meer te zien..
-
Enkele damherten zijn hier aan het vechten ..je zou denken "het is nog lang geen bronstperiode" ..Maar dit is ook niet voor de vrouwtjes..maar puur om de hiërarchie in de groep ..Straks als de geweien geworpen worden..valt de hiërarchie weer weg..zelfs met een bastgewei valt het niet mee te vechten ...die is doorbloed en erg gevoelig..dus het echte vechten gaan we pas weer zien als de doorbloeding stopt en het gewei ongevoelig is 

-
-
Dit was de enigste foto waar alle zes de reegeiten op stonden ..eigenlijk meer een bewijsplaatje..Misschien zijn dit nog nakomelingen van geit Trees en Reebok Rik ..Trees kreeg op 20 Oktober 2000 een halsband ..en kreeg door de jaren heen veel nakomelingen ..die ook een halsband kregen
-

6 opmerkingen:

 1. Wauw, wat heb je de reeën goed kunnen fotograferen, echt gaaf om ze zo te zien. En mooi om ze samen met de schapen en damherten op 1 foto te hebben.
  Hopelijk hebben we volgende week ook geluk en mooi licht, dan kan ik misschien eindelijk weer eens een ree fotograferen.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 2. prachtig die reeën ! ben ze nog nooit tegengekomen !
  groetjes
  An

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, de reeën laten zich daar goed zien momenteel. Ik zag er afgelopen woensdag ook een stuk of 6 daar!
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Henk
  je bent wel veel reeën tegen gekomen tijdens je wandeling door de awd het is mooi om ze te zien en op de foto te zetten en dat heb je ook mooi gedaan.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Henk,
  een mooi blog heb je weer gemaakt over een prachtig natuurgebied!
  Ik zag in de nieuwsbrief nr. 28 van de Faunabescherming dat jouw blog 'Link van de maand' geworden is. Ook stond er nog een leuk verhaaltje bij. Gaaf hoor...
  Groet uit het altijd zonnige Stieltjeskanaal,
  Geert.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. In deze tijd van het jaar lukt het vaak wel om reeën te zien als je weet waar ze voorkomen. Zoals je beschrijft is het steeds weer en belevenis om ze in de stilte te zien. Toevallig dat ik kort geleden voor het eerst sinds lange tijd ook aandacht aan reeën heb besteed op mijn blog.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen