woensdag 31 december 2014

De Natuur 2014

GELUKKIG 2015 GEWENST
Een overzicht van het jaar 2014
(Foto's staan in willekeurige volgorden)


JANUARI 2014
 Met de eerste bloeiwaarnemingen van hazelaar ..fluitenkruid ..speenkruid ..witte dovenetel en
sneeuwklokje lijkt de voorlente van 2014 al van start te gaan ..het lijkt wel maart. Ook staan er nog veel plantensoorten in bloei die normaal gesproken tot ver in de herfst bloeien zoals duizendblad ..jakobskruid ..boerenwormkruid ..magriet en kaasjeskruid ..En er zijn al bruine kikkers en diversen vlinders gezien ..waaronder dagpauwoog ..kleine vos en citroenvlinder.
FEBRUARI 2014
Zo'n 50 mensen liepen vrijdag 14 februari een stille tocht tegen het natuurbeleid in de Oostvaardersplassen ..Volgens de tegenstanders zouden er in het gebied jaarlijks meer dan 1500 dieren verhongeren ..en dat vinden ze onacceptabel.

In de Oostvaardersplassen worden dieren die het waarschijnlijk niet meer gaan redden afgeschoten.
Dat noemen ze vroeg reactief beheer ..Persoonlijk denk ik dat dit beleid een juist beleid is van Staatsbosbeheer ..Daarbij is er een keuze tussen positieve of negatieve selectie mogelijk.
MAART 2014
Een onderzoek Éffect Damhertbegrazing' in opdracht van waternet (door stagiair Bas Reussien)
Dit onderzoek werd verricht in één bloeiseizoen ..De algemene indruk van ecologen en onderzoeks- vrijwilligers van waternet is dat deze graslanden de afgelopen jaren steeds minder bloeirijk zijn geworden.
 Laat er nu net een onderzoek van Amerikaanse ecologen (vijf jaar onderzoek op verschillende plekken over de gehele wereld) aantonen dat begrazing de diversiteit van plantensoorten in graslanden juist ten goede komt ..Het maakt daarbij niet uit of het oorspronkelijke grazers zijn of vee dat door mensen geïntroduceerd was,
APRIL 2014
Groen Links in Gelderland wil dat er wolven en lynxen worden
uitgezet op de Veluwe. De roofdieren kunnen een rol spelen als natuurbeheerder ..wat betekent dat ze zich voeden met edelherten en reeën.  De Gelderse gedeputeerde Jan Jacob van Dijk voelt daar weinig voor.Het bestaand beleid in Nederland is om wolven als ze vanuit Duitsland de grens oversteken ..Ze wel te beschermen.
MEI 2014
Voorlopig worden er nog geen damherten doodgeschoten in de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) De provincie heeft het gemeentebestuur nog geen vergunning gegeven. Tot die tijd staat er schrikdraad op de nieuwe faunapassage naar Nationaal Park Zuid Kennemerland. De gemeenteraad van Amsterdam is weliswaar akkoord met het afschieten van een deel van de herten maar de vergunning hiervoor is nog in aanvraag bij de Provincie Noord-Holland.
Ook kunnen bezwaarmakers nog in verzet gaan. Het kan dus nog wel langer dan een jaar duren. Hierdoor kan de peperdure natuurbrug die bij Zandvoort is aangelegd voorlopig niet door damherten worden gebruikt. Terwijl dat ecoduct wel deels voor die damherten bedoeld was.
JUNI 2014
Dat viel even tegen..Sharon Dijksma had gehoopt op een klaterend applaus ..maar er klonk kritiek..en pittig ook. Een maand geleden presenteerde de PvdA- staatssecretaris van economische zaken de 'Rijksnatuurvisie' haar kijk op het natuurbeleid van de toekomst ..De kern: Natuur moet nadrukkelijk een onderdeel van de samenleving worden. Natuur en economie kunnen elkaar versterken terwijl het Rijk zich langzaam terugtrekt.
De reactie van directeur Johan van de Gronden van het Wereld Natuur Fonds was niet mals."Dijksma haalt de VVD rechts in"..vindt hij.Nederland is al kampioen biodiversiteitverlies in Europa.
JULI 2014
Spreeuw en zwaluw verdwijnen in gebieden met hoge gehaltes neonicotinoíde imidacloprid in het oppervlaktewater .blijkt uit een studie van biologen van de Radboud Universiteit en van Sovon Vogelonderzoek. Insectenetende vogels gaan sterker achteruit in gebieden met hoge concentraties neonicotinoide 
AUGUSTUS 2014
Momenteel vinden er belangrijke veranderingen plaats in het beleid ten aanzien van zomer-winterganzen. Zowel door Sovon als van de leden van de KNJV en Wildbeheereenheden (WBE) werden ganzen in de afgelopen jaren geteld. Alterra vergeleek de uitkomsten van deze tellingen.
De uitkomsten van het rapport van Alterra ... Voor alle onderzochte soorten in gebieden met teloverlap bleken tellers van de WBE consequent (vaak fors) hogere aantallen op te geven.
SEPTEMBER 2014
Haarlems Dagblad plaatst een enquête "Ruim baan voor een
fietspad door de Amsterdamse Waterleidingduinen" (AWD) Het komt er op neer dat het Haarlems Dagblad op een suggestieve manier ruim baan wil voor een fietspad dwars door de AWD ..
Natuurlijk is het allang duidelijk dat mensen dat niet willen (duizenden handtekeningen) 
De AWD is een wandelgebied en daar horen geen fietsers in..met uitzondering van mensen met een beperking.
OKTOBER 2014
Gedeputeerde Rein Munniksma heeft vandaag (8 oktober) actie
gevoerd voor het toelaten van groot wild in Drenthe ..Hij nam leden van Provinciale Staten daarom mee naar de Veluwe.
Munniksma noemt damherten in Drenthe 'echt een belevenis'. En dat het interessant is voor recreatie en toerisme...VVD statenlid Jan Luuk Stel is nog niet enthousiast ...Volgens hem komt er flink wat bij kijken bij het beheer van groot wild. 
NOVEMBER 2014
Het gaat slecht met de Nederlandse bijen ..van de 350 soorten die in Nederland voorkomen zijn er reeds 35 uitgestorven en staan er 176 in de gevarenzone (rode lijst) De sterfte onder bijen is dramatisch Onze ecologie en economie komen hierdoor onder druk te staan ..Zonder bijen ..geen bloemen zonder bijen geen groente en fruit.
De politiek moet ingrijpen ..anders een schadepost van zo'n dikke 3 miljard.
DECEMBER 2014
Bij de nieuwe uitbraak van vogelgriep kijken alle betrokkenen naar de lucht.. als het gaat om de schuldvraag. Henk Bleeker wees direct de trekvogels aan. Jacintha van Dijk van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen ...stelt in haar dissertatie dat trekvogels het virus niet naar ons land brengen ..maar vooral hier besmet raken.
Mogelijk door gebrek aan weerstand van ons pluimvee door overvolle stallen en zeer onnatuurlijke omstandigheden waar kippen op de been worden gehouden met antibiotica

8 opmerkingen:

 1. Mooi informatief jaaroverzicht Henk, helemaal in jouw stijl, en prachtige foto's erbij. Edelhert met vos is uniek! En ree met kalfje zó mooi.

  Henk, voor zo meteen een fijne jaarwisseling, en voor het nieuwe jaar wens ik je vooral veel goede gezondheid toe!

  Groet Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. hoi Henk
  dit was een mooi jaar wat foto's betreft ik herken veel van die foto's waar ik bij was dat waren mooie momenten ik hoop dat 2015 net zo mooi word en dat we weer veel foto's mogen maken.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een originele invulling van het jaaroverzicht. Mooi alle actualiteiten op natuur gebied per maand erbij gezet, het staat niet stil, er is veel gebeurd (of vooral veel gepraat) afgelopen jaar over natuurbeheer, recreatie, economie.
  Daarbij toch nog veel foto's van bijzondere momenten. De vos met hert in de OVP, inderdaad voor mij ook een van de highligts van 2015, maar de foto haalde net het overzicht niet bij mij. Jouw baardmannetje is goed gelukt. Zodra het rustig (windstil) winterweer is, gaan we het nog eens proberen. Ik wens je voor 2015 alle goeds en vooral veel gezondheid toe.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je bevlogenheid voor de natuur is nog steeds groot Henk en dat laat je goed zien met dit jaaroverzicht. Het was voor jou een bewogen jaar. Ik wens je een gezond en gelukkig 2015 toe met mooie wandelingen in de AWD en daarbuiten.
  groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi overzicht met een informatieve begeleidende tekst. Voor 2015 ook veel mooie fotomomenten toegewenst en vooral een goede gezondheid!
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Henk,
  Om te beginnen wens ik je een gezond en gelukkig 2015 met veel mooie momenten in de natuur.
  Je hebt een mooi, informatief jaaroverzicht gemaakt dat ons nog eens erop wijst hoe belangrijk een goed doordacht beleid is. Deskundigheid op dit gebied is een must bij het nemen van maatregelen en niet de economische belangen.
  Je hebt overigens tal van mooie momenten in de natuur beleefd het afgelopen jaar. Hopelijk zit je gezondheid je in 2015 niet teveel in de weg.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hey Henk,

  Je had vorig jaar gelukkig nog wel een aantal typische Henk Bos-momenten, zoals o.a. de Vos met 't Edelhert. Gelukkig blijf je steeds maar weer genieten van de natuur. Is het niet in de AWD, dan is het wel in de OVP!

  Ik wens je enorm veel kracht en gezondheid voor 2015 en dat je nog maar lekker veel van die Henk Bos-natuurmomenten mag meemaken.

  Groeten,
  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi informatief jaaroverzicht heb je gemaakt. Vergezelt met prachtige foto's. De serie van de OVP-vos met het hert is geweldig!

  Groet, René

  BeantwoordenVerwijderen