zondag 20 oktober 2013

Grenzeloos mooi

Vandaag 19 oktober bezoeken we het Zoniënwoud ( Brussel )
met Geert Overmeire.. Ank (Cirkel Der Natuur) ..Ghita (CarpeDiem) en Boswachter Frans Kapteijns (PR Boswachter bij natuurmonumenten / Redacteur bij Omroep Brabant)
We zijn al eens eerder op pad geweest met elkaar zie : KLIK
En daar is eigenlijk deze gezamenlijke wandeling weer uit voortgekomen ..
Deze foto is gemaakt door Ank : Cirkel Der Natuur 
Ik vroeg of ik hem mocht plaatsen ..hij geeft zo mooi aan hoe nietig wij als mens wel niet zijn..
In Nederland is nog maar 15% over van de oorspronkelijke biodiversiteit ..
Eigenlijk mogen we blij zijn ..dat de mens nog bestaat!
Spechtinktzwam...   
Deze inktzwam had ik nog nooit eerder gezien ..er schijnen zo'n honderd soorten inktzwammen voor te komen ..maar eigenlijk dacht ik gelijk aan de geschubde inktzwam.. gelukkig had ik dat mis ..en ging het om de spechtinktzwam die vooral in de buurt van beuken voorkomt .In de AWD ( Beukenlaan ) heb ik ze echter nog nooit gezien .. maar dat zegt niet alles natuurlijk :)

Dodemansvinger..
We weten nu wel beter ..maar vroeger hadden paddenstoelen iets mysterieus ..en werden ze in verband gebracht met Heksen..Kabouters..Elfen..Duivels..Draken en de Onderwereld ..
Ze kregen dan ook de vreemdste namen mee
 ..zoals Duivelsei..Heksenboleet..Elfenzwam..Dodemansvinger ..Heksenkring..Heksenboter.. enz.
Stinkzwam..
De Stinkzwam doet zijn naam eer aan .. een soort lijkenlucht die vliegen aantrekt en zo de stinkzwam helpt met sporenverspreiding ... Vroeger dacht men dat de duivel ze gebruikte om heksen mee te bevruchten..Ook zou het een gevaar opleveren voor kuise maagden ..Aan de stinkzwammen is de legende verbonden van dodemansvingers. Dit zijn vingers van gestorven kinderen die tijdens hun leven hun ouders geslagen hadden en die elk jaar..als om vergeving smekend..hun handje uit het graf staken.
Stinkzwam met Ei..
Koraalzwam..
Het is vandaag niet alleen een gezellige dag ..maar zeker ook een leerzame dag. Boswachter Frans is altijd enthousiast ( wij trouwens ook :) ..En ik verbaas me telkens over zijn kennis van de natuur..die hij met de nodige humor weet over te brengen ..Werkelijk bij alles heeft hij wel wat boeiends te vertellen..Ze noemen hem niet voor niets bij natuurmonumenten de wandelende natuurencyclopedie ..
Geel Hoorntje..
Vliegenzwam..
Nu kwamen we vandaag ook enkele vliegenzwammen tegen ..maar eerder deze week was ik op de Sallandse Heuvelrug ..( als ik naar mijn schoonmoeder gaat in Nijverdal pak ik dat altijd even mee :) en daar stonden ze wel heel erg mooi ..daarom toch maar een paar foto's van de vliegenzwam uit dat gebied .. 
Vliegenzwam..
Beukengalmug..
Tamme Kastanje..
Haal de bruine schil van de tamme kastanje ..en je kunt hem rauw eten ..Maar ook gepoft geroosterd of gekookt zijn ze heerlijk..zet eerst een kruis in de bovenkant van de kastanje...
Hoornaar..
Parelstuifzwam...
-
Schimmels ..
Schimmels ( paddenstoelen )...we komen ze overal tegen ..
zelfs op b.v. voetbalschoenen die vochtig in een zak zijn gestopt ..of op een oude boterham ..
op kaas of op een verrotte tomaat ...ook de mens zelf ontkomt niet aan schimmels.
Zwavelkopjes...
Het natuurreservaat van het Rood Klooster ligt ingebed in de site van het Rood Klooster..zelf een onderdeel van het Zoniënwoud..
Het reservaat wordt doorkruist door de Roodkloosterbeek die haar water betrekt uit twee belangrijke bronnen in de Grote Flossendelle : de Bosgeestbron en de Keizerbron.
Boschgeestbron..
Het was echt een superdag ...In goed gezelschap!!
Bomen :
Denkers herkennen zich in bomen: ze hebben weet van hun wortels, zijn geïnteresseerd in de zaken die onder de oppervlakte liggen, en zoeken het licht.Over de bomen niets dan goeds. Ze voorzien ons van zuurstof en zijn prettig om naar te kijken. Ze reiken naar de hemel, en graven diep onder de grond. Maar vergis je niet: de ene gunt de andere licht in de ogen noch vocht in de wortels. In de grimmige strijd om licht en lucht, water en aarde legt menig zwakkere boom het loodje. Ze kunnen daar niets aan doen, want bomen weten van geen kwaad. Filosofen bomen graag over de moraal. ( *bron Trouw Yoram Stein )