maandag 29 juli 2013

NachtvlindersNachtvlinderestafette 2013
Vandaag 28 Juli geeft Kees Boele een presentatie over nachtvlinders ..en omdat Zuid - Holland slechts één maal bezocht gaat worden in deze estafette .. 
( 39 campings worden er dit jaar bezocht )
is dat voor mij een mooie gelegenheid om naar natuurkampeerterrein "De Grutto" te rijden ....
( De nachtvlinderestafette is een initiatief van de stichting Natuurkampeerterreinen.. de Vlinderstichting en Natuurpresentaties )
Het is wachten tot het donker is ..
De eerste nachtvlinder laat zich zien / vangen ..
Er zijn zo'n 2200 soorten nachtvlinders in Nederland .. die in de nacht actief zijn..een klein gedeelte daarvan is als nachtvlinder ook overdag actief ..Dagvlinders zijn duidelijk in de minderheid ..Nederland telt zo'n 60 dagvlinder soorten.
Witte Tijger..
Tijdens de presentatie had Kees al verteld dat er over deze camping s'nachts Uilen ..Beren ..Kamelen . Luipaarden ...Hermelijnen..en zelfs Tijgers struinen .. Iedereen keek hem ongeloofwaardig aan .. :) Maar hij bleek al snel zijn gelijk te kunnen bevestigen .. de eerste Witte Tijger liet zich zien .. en niet veel later de Beer ..Kameel en de Uilen..
Hermelijn...
Wilgenstippelmotten - 
Een man naast me ..ziet me foto's maken van de nachtvlinders en zegt "Jou fototoestel is amateurspul ..ik zal eens mijn professionele camera pakken! " ...Hij grijpt naar zijn rugtas ..En ik kon het niet laten ..en zeg .... " Op zoek naar je iPhone? "  Ach ..Natuurlijk had deze man gelijk .. mijn fototoestel / foto's zijn niet echt top.....maar ik ben er zelf zeer content mee ..en daar gaat het tenslotte om. (Natuurlijk gaat een Porsche harder dan een Mini :)
Er zijn nu constant nachtvlinders aanwezig ..en de wilgenstipmotten zijn duidelijk in de meerderheid..
-
Kees Boele..is zichtbaar verrast ..met een vangst.
De ene vlinder na de ander .. passeert de revue ...Het valt voor mij niet mee om elke vlinder te onthouden .. vandaar dat er ook foto's op staan ..waarvan ik u de naam moet onthouden.. Gelukkig blijft er na zo'n avond toch nog wat informatie hangen.
Zo horen we dat nachtvlinders zo mooi gekleurd zijn ..niet om indruk te maken..maar puur voor camouflage.
Peper en Zout Vlinder ..
Wapendrager..
Deze vlinder mag dan best een algemene nachtvlinder wezen ..die in rust op een afgebroken berkentakje lijkt ..Zelf vond ik deze één van de mooiste om te zien ..
Rietvink ..
Gamma Uil..
-
Wat zou dat leuk zijn om dat ook eens in de Amsterdamse Waterleidingduinen ( AWD ) te doen ( misschien is het me ontgaan hoor ..en is dat daar al eens gedaan ) Ikzelf ben er van overtuigd dat daar genoeg animo voor is ..Dus..misschien wat voor waternet om dat te organiseren ?
-
Wilgenhoutrups...
De naam wilgenhoutrups viel ..en ik dacht gelijk ..die rups ben ik wel eens tegengekomen ..in de OVP ..Even zoeken in het archief ..en ja hoor.. en deze rups boort gaten in de boomstam van zo'n 1 cm doorsnede. De rups is zo'n 10 cm lang ..en dringen de boom in ..Een ware plaag voor de wilgen.
De Rups - Wilgenhoutrups ( uit Archief )
Natuurkampeerterreinenhttp://www.natuurkampeerterreinen.nl/ 
Natuurpresentatieshttp://www.natuurpresentaties.nl/ 
Op de terugweg naar huis zie ik in mijn auto enkele wilgenstipmotten ..
niet zo gek ...want vanavond zaten de vlinders echt overal ...
een leuke en leerzame avond..
Bedankt Kees