vrijdag 19 juli 2013

Nieuws Damherten AWD

Foto's van woensdag 17 juli
Een behoorlijk heet dagje in de AWD met Cees van Ginkel 

Deze update gaat over het hekwerk AWDParool 18 - 07 - 13 ( ingekomen via mail ...met dank aan Marcel Vossestein )

Aantal aanrijdingen met damherten afgenomen

18-07-13   10:56 uur
De damhert © anp
De damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen vormen volgens de Partij van de Dieren geen gevaar voor het verkeer, de landbouw en de natuur. Hiermee geven ze de Amsterdamse gemeente gelijk in het conflict met de provincie Noord-Holland.
De provincie wilde dat de gemeente de jacht op damherten toestond. Amsterdam weigerde deze maatregel en zorgde voor hekwerken langs wegen. Volgens de Partij van de Dieren zijn het aantal aanrijdingen met de dieren flink afgenomen en zijn de landbouw en de natuur er ook geen dupe van geworden. In 2013 waren in de eerste vier maanden zeven aanrijdingen met de hertensoort, in voorgaande jaren waren dat in dezelfde maanden nog respectievelijk 15, 17 en 21.
Even voor de duidelijkheid ..ik heb de Partij van de Dieren en de Dierenbescherming hoog staan ..
en ja ..ik was ook een voorstander van het hekwerk afmaken .. (juist om onnodig afschot te voorkomen) Maar om achteraf te zeggen dat de natuur daar geen nadelige gevolgen van heeft ondervonden ?   ...Nou..daar ben ik het niet mee eens..
Ik weet niet of deze mensen net wakker zijn uit hun winterslaap ..Maar volgens mij zijn er deze winter ..door het afsluiten van de weilanden ( Hekwerk ) veel herten ( mannetjes ) dood gegaan.
(Er was voldoende voedsel in de AWD ...alleen de herten anticipeerde er te laat op..)
En dat het aantal aanrijdingen zijn afgenomen ... is natuurlijk geweldig ..
-
Heeft dat alleen te maken met het hekwerk?
Want in hoeverre heeft dat ook te maken met de populatie daling van herten ( mannetjes ) in de AWD
Stel ..dat de herten op tijd hadden geanticipeerd op het hekwerk ..en het gebied "Vinkenveld' ..hadden verlaten om ergens anders voedsel te zoeken .. dan waren er vast en zeker meer herten richting zeereep gegaan ..om daar alsnog ...op die manier ..de AWD te verlaten..
-
Ook vandaag kom ik met Cees slechts één geweidrager tegen .. en een paar spitsers 
Ja ..De oudere herten (mannetjes) zijn in aantal behoorlijk gedaald ..
En ik ben ook niet de enigste die zich afvraagt hoe de bronst dit jaar gaat verlopen ..
De concurrentie zal zeker niet groot zijn ..! 
-
Als Cees en ik nog even een biertje nemen in 't Panneland ..
Spreken we weer een nieuwe datum af ... En nu niet op het heetst van de dag :)

3 opmerkingen:

 1. Ja het was heet afgelopen woensdag. Ik ga als het goed is komende woensdag (vrije dag ipv vrijdag), en dan wordt het ook heet (veel water meenemen dus).
  Ik las het bericht over de herten op een nieuws site, minder aanrijdingen, was ook te verwachten met het hek, en inderdaad er zij ook minder herten, dat is 1 plus 1 optellen.

  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Was er gisterochtend nog even en was idd erg warm. Had gelukkig een thermos met koud drinken meegenomen. Door de warmte was het erg rustig in het duin. Kwam Jave nog tegen bij de schuilhur 1000meterweg. Ff een babbeltje gemaakt en toen weer via het kanaal teruggelopen waar ik de graskarpers nog zag..Het is momenteel gortdroog in het duin dus rokers pas op met vuur...

  Grtn
  Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vandaag 3 uur lang het gebied vliegtuig monument, vinkenveld ed (bossen) doorlopen en dan buiten de aangelegde paden. Voorheen kwam je hier de grote mannetjes tegen maar deze zijn compleet verdwenen. Alleen kleine setjes kleine herten. Ik krijg het idee dat er toch meer is gebeurd dan een natuurlijke selectie want dan zijn alleen de meest ervaren volwassen mannen getroffen?! Zonde hoor er blijft niet veel meer over vd natuur zo. Straks zijn de tamme vossen aan de beurt omdat deze steeds gevoerd worden en niet meer zelf eten gaan zoeken. Afschot is dan ook hier onontbeerlijk.

  BeantwoordenVerwijderen