dinsdag 5 mei 2020

Vossenburcht als broedplek


Tijdens de schemering loopt de reebok van de open vlakte naar de dekking.Verwonderd staart de reebok me met zijn onschuldige zwarte open ogen aan. Er is duidelijk twijfel ..
-
-
-
-
Zijn oren en ogen draaien overuren .. wat zit daar zo stil in de dekking. Normaal gesproken vertonen reeën bij de minste verstoring vluchtgedrag. Maar hij is nieuwsgierig en komt juist dichterbij
-
-


Helaas buiten de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) .. in de awd is de populatie reeën nihil. Misschien komt dat weer terug als inspring-plekken en het (r)ecoduct 'Zandpoort (Natuurbrug) open gaat.


-
-
-
-
-
“Reinaert de Vos” (Vulpes vulpes) heeft als predator een slechte reputatie. Hier in de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) staat de vos als predator bovenaan de voedselketen. Voedselaanbod speelt een belangrijke rol in het aantal nakomelingen.
-
-
-
-
-
De Tapuit (Oenanthe oenanthe) is een schaarse broedvogel die vaak broed in oude konijnenholen. Dat doen ze o.a. op het 'Groot Zwarteveld' en 'Klompenpan' … en hier in het gebied 'Middenveld' maken ze gebruik van een oude vossenburcht.


-
-
-
-
Om de broedgevallen te beschermen tegen predatie van de vos ..roept Herman van Oosten (Bioloog/Radboud Universiteit) terreinbeheerders op om vooral de nesten te beschermen met kippengaas en tentharingen.
-
-
-
-
De Zandhagedis (Lacerta agilis) hield in 2012 door zijn
aanwezigheid in de 'Ruigenhoek' bij Noordwijkerhout nog de bouw tegen van recreatiebungalows en een motel. Nu zien we ze steeds meer door het gehele gebied. Ook zandhagedissen staan op de menu kaart van de vos.
-
-
De foto's zijn genomen in de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) met uitzondering van de reeën. Die zijn van buiten het gebied.
-
-