maandag 8 augustus 2016

Echte Mannen

In de vroege ochtend ontwaken er op het "Groot Zwarteveld" (AWD) miljoenen insecten. Ze worden langzaam droog of zijn net droog van de ochtenddauw en van de mist laag aan de grond.
Hier waar de Zonnedauw al begint te bloeien zien we (Herman , Carien en ik) veel vlinders en libellensoorten. 
Icarusblauwtje
Afgelopen weekend organiseerde de vlinderstichting de tuinvlindertelling. De Atalanta was de meest getelde vlindersoort. 1) Atalanta 2) Dagpauwoog 3) Kleine Vos 4) Klein koolwitje 5) Groot Koolwitje 6) Distelvlinder 7) Klein Geaderd Witje 8) Bont zandoogje 9) Citroenvlinder 10) Muntvlindertje. Het Icarusblauwtje kwam op de 17e plek.
Bruinrode Heidelibel
Echte Mannen
Een foto van damherten tegen het licht in genomen .. laat goed de activiteiten zien van de ontelbare insecten die bij het eerste daglicht ..hun vleugels uitslaan.
Groot Zwarteveld
-
De damherten hebben nog hun bastgewei .. binnenkort stopt de doorbloeding van het gewei ..en gaan ze het bastgewei vegen .. Ja ..nog minder dan drie maanden te gaan en deze damhertjes veranderen in  vechtmachines ..
Nu leven ze nog in groepjes met vrijgezellen mannetjes ..
Straks gaan ze solitair ..en is het ieder voor zich ..
Ze zullen met elkaar de strijd aangaan.
En dat allemaal om een vrouwtje te kunnen beslaan ..tijdens de bronst.
Mogen onze vrouwtjes wel eens klagen over aandacht? Deze mannen zijn na het beslaan tijdens de bronst niet meer in zicht ..en nemen dan ook totaal geen verantwoording voor de opvoeding van hun nakomelingen.
Wespspin
Er zijn ook in de natuur vrouwtjes die niet echt aardig zijn .. De Wespenspin Tijgerspin of Wielwebspin  is daar er één van ..Na de paring wordt het mannetje vrijwel altijd ingesponnen en later opgegeten .."bedankt voor bewezen diensten" ! ..
Een boertje ..en dat was einde oefening mannetje ..
Bastgewei
Een gewei boven de duindoorns .. Normaal gesproken zit daar een hert onder!
En dat bleek dit keer weer te kloppen .. Een prachtig hert met een imposant gewei (Noemen we bij edelherten gewei .. en eigenlijk bij deze damherten schoffel) Deze jongen gaat zeker een rol spelen met de bronst van 2016.
Echte Man.
-
We zien een ware explosie van boomkikkertjes in de awd. Maar ja .. als je nagaat dat een vrouwtje boomkikker wel zo'n 200 tot 1400 eitjes produceert. Dan is een duizendling niet eens zo vreemd. (denk even aan kinderbijslag;) 
-
Met het mooie ochtendlicht zien de herten er nog mooier uit .. Je ziet aan de mannetjes al dat ze wat gaan veranderen .. Het gewei is volgroeid. En hun lichaam verandert sterk ..De nek is behoorlijk dik aan het worden en hun lichaam ziet er al robuuster uit. Ja ..we gaan ze zien veranderen van jongen naar man. 
-
En deze .. ach die moet nog een paar jaartjes geduld hebben.
Toch een grote kans dat we hem gaan zien op de bronstplek (Lek)
Maar dan wel als nieuwsgierige toeschouwer