zondag 24 april 2016

Lepelaars Met Jonge in Haarlem

In het natuurgebied "De Liede" langs de Robertus Nurksweg
in Haarlem zitten 24 broedparen die gebruik maken van de oude nesten van de Blauwe Reigers. In dit moerasachtige gebied zitten ze redelijk veilig voor katten en voor vossen. Vandaag gaan Herman en ik voor de jonge kuikens van de Lepelaar. 
Hij lijkt zo groot ..de Lepelaar
maar hij is slechts zo'n 80/90 cm groot en dat is goed te zien als hij naast een gans staat...
dan zie je pas hoe klein hij eigenlijk is.. 
-
Ja..en als je dan een snavel mag uitzoeken ..zal je dan gaan voor
deze twintig centimeter grote spatelvormige snavel? Ach ..kijk naar de Kluut ..Pelikaan ..Ibis ..Wulp ..Kruisbek en dan heb ik het niet eens over de Papegaaiduiker ..Flamingo of Toekan.
Die hebben allemaal een bijzondere snavel ..Een vogel zonder snavel maar met een mond is ook geen gezicht lijkt me .. Toch lijkt het me lastig om met zo'n lange snavel nog behoorlijk te kunnen slapen.
-
Hij gebruikt deze unieke snavel ..om voedsel te vinden. Hij maakt maaiende bewegingen onder water ..en vangt zo kleine visjes. Nu ..tijdens de broedtijd hebben de meeste lepelaars een gele borstband en een prachtige lange witte kuif.
Van de vier jonge lepelaars ..is er één constant te laat of lijkt het dat hij te zwak is om eten af te dwingen van de ouders ..Hij laat het ook regelmatig afweten.
De Blauwe Reigers worden in dit gebied een beetje verdrongen door de lepelaars..
-
Even het dekbed opschudden ..het hagelt zelfs zo af en toe ..En het is drie graden ..een mooie temperatuur om op je nest te blijven lijkt mij. Zo nu en dan krijg een jong de ruimte om even zijn behoefte te doen ..Ze doen dat netjes met de kont naar buiten ( zie Links) .. De lepelaars een etage lager moeten daar toch van balen lijkt mij.
-
Nog even dan worden de snavels grijs ..en vliegen ze uit ..ze zullen nog een tijd worden gevoerd door hun ouders ..om volgend jaar ..na een bezoekje aan Afrika in de winterperiode weer terug te keren naar hun geboorteplek hier in "De Liede" ..

Even zijn de ouders beide aanwezig ..