vrijdag 22 april 2016

Weerribben Wieden

Nationaal Park Weerribben - Wieden (Overijssel)
Het is het grootste laagveenmoeras van West-Europa
We overnachten in het Hotel Restaurant "De Dames Van De Jonge" in Giethoorn ..het ligt dichtbij het Nationaal Park Weerribben-Wieden. Een bezoek aan het dorp Kalenberg wat midden in het Nationaal Park ligt is zeker de moeite waard ..


-
Het gebied is door turfwinning ontstaan. en is 10500 hectare groot Turf ..wat eigenlijk gedroogd veen was ..gebruikte ze als brandstof. De turfwinning bleef tot 1920 Nu staat het gebied bekend door het dekriet.

-
Vroeg naar bed ..om vroeg uit de veren te gaan. En achteraf was ik
daar heel blij mee ..het had zelfs gevroren ..Ik vertrek richting Kalenberg Lang kan ik niet wegblijven ..want ik had afgesproken om half negen aan het ontbijt te zijn.
-
-
-
Vroeg in de morgen ..of laat in de avond ..maak je de meeste kans
om reeën te spotten. Ze komen dan uit de dekking om te foerageren op open terrein. Deze bok was regelmatig bezig om geursporen uit te zetten.
-
-
Het is een heerlijk rustig gebied ..met weinig horizonvervuiling ..en een stilte die je maar weinig waarneemt ..Hier alleen geluiden van vogels ..vooral de snor laat zich goed gelden. Dat zo'n vogeltje geen last van zijn keel krijgt..is onbegrijpelijk
-
Ja ..dit gebied met zijn open water ..moerasbos en rietlanden ..is zeker een gebied wat ik meer gaat bezoeken ..In 2004 is het natuurgebied Weerribben benoemd tot mooiste plek van Nederland. (door de NCRV) Elke meter grond van dit natuurgebied is ontstaan door mensenwerk.
( Geoorde Fuut)
De bewoners in die tijd groeven het veen af om er turf van te maken. Hierdoor veranderde het landschap in een zompig moerasgebied waar smalle stroken land en water elkaar afwisselen. 
 De Geoorde Fuut broedt vanaf 1918 in ons land .. in jaarlijkse wisselende aantallen. Ik fotografeerde deze fuut voor het eerst in "De Groene Jonker" ..Hier in de Weerribben zie ik meerdere paartjes. Een meerwaarde voor zo'n gebied.
-
Later die dag bezoeken we een mooi uitkijkpunt (toren) dichtbij ons
hotel ..We hebben daar een prachtig uitzicht over het gebied  Er broeden daar Lepelaars ..Aalscholvers ..Kleine en Grote Zilverreigers ..Blauwe Reigers en Purperreigers.
Purperreiger ..
-
De afstand is enorm ..eigenlijk hoop ik dat er eentje onze kant uitvliegt
..Hier op de foto ..blauwe reiger purperreiger grote zilverreiger en een lepelaar Aan de andere kant van de toren heeft een bruine kiekendief (Links) zijn nest .. helaas is dat behoorlijk tegen het licht in ..zo ook de blauwborst (Rechts)
Pullen..
Grote Zilverreiger
en Lepelaar vliegen wel wat dichterbij ..helaas de Purperreiger niet ..
En als hij dan wat dichter bij komt ..is het tegen het licht in..
-
Het was heerlijk om er weer eens even uit te wezen ..Ik moet nog behoorlijk herstellen ..maar het gaat goed met de nier dus mij hoor je niet klagen :) Het natuurgebied Weerribben-Wieden is echt een aanrader ..wat een geweldig gebied ..

5 opmerkingen:

 1. Wauw, wat heb jij veel moois gezien in de twee dagen. Alles is gewoon top: zonsopkomst, reeën, purperreiger, geoorde fuut.....lepelaars.
  Ik zit hier te genieten van je foto's en ga dit gebied echt op mijn lijstje zetten.

  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hooi Henk
  Wat een gave foto's heb je gemaakt mooi met die mist en die reeën .
  Groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtig blog weer Henk. Heerlijke mistige sfeerbeelden vanuit een schitterend natuurgebied, waar ik ook 1x geweest ben. De Auken is een mooie plek vanuit de hoge uitkijkhut.....je moet inderdaad mazzel hebben dat de Reigersoorten/Lepelaars voor de hut overvliegen. Je kan ze dan wel mooi op ooghoogte fotograferen.

  Groeten,

  Remco


  ps. in mei gaan we weer een ochtendje AWD inplannen, mits je het al aankan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heerlijk dat het weer beter gaat Henk, houwen zo!
  Wat een schitterende ochtend was dit, hele fraaie serie met voor mij 9 en 10 als de mooiste toppers.

  Groet Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tjonge Henk, dat je op één ochtend zoveels moois kan fotograferen. Wat een mooie beelden van het landschap daar. Echte toppers.
  De reeën en de vogels zijn natuurlijk ook heel mooi.
  Ontzettend fijn dat het goed met je gaat en je er weer op uit kan. Houden zo en geniet ervan.
  Groet, Elly

  BeantwoordenVerwijderen