zondag 16 februari 2014

Kwakkelwinter

Zo'n 50 mensen liepen vrijdag 14 februari een stille tocht tegen het natuurbeleid in de Oostvaardersplassen ..Volgens de tegenstanders zouden er in het gebied jaarlijks meer dan 1.500 dieren verhongeren ..en dat vinden ze onacceptabel. 
In de Oostvaardersplassen worden dieren die het waarschijnlijk niet meer gaan redden afgeschoten.
Dat noemen ze vroeg reactief beheer ..Persoonlijk denk ik dat het beleid een juist beleid is van Staatsbosbeheer ..Daarbij is er een keuze tussen positieve of negatieve selectie mogelijk.

Natuurlijk begrijp ik de reacties van de tegenstanders ...maar om nu op voorhand gezonde dieren af te schieten is echt niet de oplossing ..Ook het bijvoeren in de winter is zeker niet gewenst .. 
De populatie moet zich op een natuurlijke manier aanpassen aan de draagvlak van het gebied ...En dat gaat dan inderdaad ten kosten van de zwakkere dieren in het gebied.
Eigenlijk zit je zo altijd tegen een grens qua populatie aan ..
Ook als mens hebben we daar mee te maken ..het grote aantal mensen op aarde geeft ook problemen qua zoet water..armoede..vervuiling..uitsterven van dieren door vermindering habitat..opwarming aarde ..gebrek grondstoffen ..klimaatsverandering ..ontbossing ...enz. enz..!
( Met dank aan Marcel Vossestein )
( Met dank aan Marcel Vossestein )
En dan ga je toch ook niet op voorhand mensen afschieten ..
 Dieren passen zich aan qua populatiegroei ..bij veel voedsel neemt het aantal versnelt toe ..
Bij minder voedsel is de aanwas ook minder ..de natuur anticipeert op de omstandigheden ..maar heeft daar tijd voor nodig. 
Als de dieren in de Oostvaardersplassen konden praten ..zouden ze dan voorstander zijn van afschot?
 Ik denk het niet.
We maken nu een echte kwakkelwinter mee ..
En zelf heb ik ook nogal zitten kwakkelen met mijn gezondheid ..vandaar dat er de laatste maanden weinig updates waren geplaatst ..Nu ben ik toch een paar keer naar de AWD geweest de laatste maanden ..zonder daar een bericht van te plaatsen ..vandaar nog een paar foto's van die bezoekjes.
(Groot Zwarteveld)
(Wilde Zwanen AWD)
(Damhert AWD)

7 opmerkingen:

 1. Blij dat je weer berichten zet op je blog. Gr Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Henk,
  was hedenmiddag nog op de 1000meterweg en het was heerlijk weer! Zelfs nog even in het zonnetje gezeten. Deze kwakkelwinter erg veel regen en storm gehad en in de kennemerduinen waar geen water meer wordt gewonnen is het erg nat. De herten profiteren van het zachte weer. Er wordt flink gekapt in de awd omgeving Rozenwaterveld en op diverse plekken in het duin.

  grtn
  peter

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Henk
  mooie blog gevarieerd met de awd
  veel wilde zwanen.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Fijn om te lezen dat je toch weer wat wandelingen hebt gemaakt Henk.
  Hopelijk knap je nog verder op zodat je weer vele vele kilomters kan lopen door de natuurgebieden

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Henk,
  Weer een mooie blog van jou over de OVP. Is wel goed te zien wat eens strenge winter doet, ik ben benieuwd naar de sterftecijfers van 2014, ik verwacht dat die toch een stuk lager liggen. Je hebt daar mooie foto's kunnen maken, het is nogal wisselend, zo'n dag kan top zijn,of flop dat je haast niets ziet. Leuke AWD toegift, de wilde zwanen blijven mooi, maar ook die zullen nu wel snel wegtrekken. Tja, we hebben een seizoen overgeslagen en belanden zo van de herfst in de lente.
  groetjes Ghita

  PS: heb jij ook al last van Spam?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Henk,

  Ik hoop dat het kwakkelen met je gezondheid snel beter gaat. Ben blij dat ik weer een blog heb kunnen lezen. Wat dat betreft, ik deel je mening.

  Groeten, Arjen Noord

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Impresionantes tus fotos me han gustado mucho. Enhorabuena.
  Visita mi blog en: http://misojosasiloven.blogspot.com.es/

  Un saludo..

  BeantwoordenVerwijderen