zondag 2 maart 2014

Natuur en Mens

De winterperiode 2013/1014 is tot nu  toe voorbij geslopen zonder een pak sneeuw en zonder één dag dat alles mooi in de rijp zat ..zoals in 2007 Met deze zachte winter zie je nu dat de biologische klok van moeder natuur al een maand voorsprong heeft. En de natuur eigenlijk een beetje van slag is ..
Vandaag 23 februari 2014 gaan Herman Peter en ik ..via de pannelanderweg de awd binnen.
De lucht kleurt prachtig als we langs het "Eiland van Rolvers" lopen..
-
En natuurlijk is dit spectaculair mooi om te zien ..
Maar wat hadden we graag een paar dagen sneeuw gehad deze winter ..of een mooie vorstperiode met rijp zoals in 2007 ..Dan hadden we vast en zeker meer wintergasten te zien gekregen dan dit jaar ..Ja ...ik heb die winterperiode echt gemist ..
Waar groot en klein de plekken opzoeken die dan nog open zijn..
Maar ja .. We stappen nu het voorjaar in ..en ach ..dat is ook een mooie tijd.
damherten...
-
WOT Natuur & Milieu, 26 februari 2014
Het huidige Nederlandse natuurbeleid ondergaat momenteel een forse herijking. De overheid krijgt daarbij steeds meer een faciliterende rol. Onderzoekers van Alterra Wageningen constateren dat er veel nieuwe initiatieven zijn van bedrijven en organisaties die diensten aanbieden in en rond natuur. 
De variatie is groot: van jongerenwerk tot ouderenzorg, van lichamelijk ontspannen tot geestelijk bijkomen, van genieten van de natuur tot produceren met de natuur.
-
Het Planbureau voor de Leefomgeving heeft in de Natuurverkenning 2010-2040 vier toekomstbeelden voor natuur uitgewerkt. Ze levert hiermee een bijdrage aan de discussie over het nieuwe natuurbeleid. Zo staan bij het toekomstbeeld vitale natuur de natuurwaarden en biodiversiteit centraal, terwijl het bij functionele natuur vooral om de milieufunctie gaat. Bij beleefbare natuur gaat het om een maximaal beleven en genieten van de natuur. Bij inpasbare natuur ten slotte is de economische benutting van de natuur het belangrijkst. 
Om natuur beter te benutten zijn de initiatieven van burgers en bedrijven een kans voor de overheid. Er wordt vaak kritiek op de overheid gegeven; het inhaken op initiatieven van burgers is een goede mogelijkheid om die kritiek serieus te nemen. Dit geldt zowel voor het omarmen van burgerinitiatieven als het creëren van open procedures voor natuurbeheer.
-
Natuur : Beleven en gebruiken (Wageningen)
Zie meer KLIK 
(met dank aan Marcel Vossestein)

1 opmerking:

  1. Ha Henk,

    Nog een blog van een eerdere wandeling, maar evengoed prachtig, mooie zonsopkomst, prachtige herten op de heuvel en leuk die zwaan en die kleine dodaars, wat een veschil in grootte.
    Ik ben nu ook wel heel benieuwd naar de foto's van Clinge.....
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen