zaterdag 1 februari 2014

Anholer Schweiz

Cees Ghita en ik ( 26 januari 2014 ) bezoeken vandaag het
Biotoopwildpark Anholer Schweiz

De ruggengraat van het Nederlandse natuurbeleid wordt gevormd door de Ecologische Hoofdstructuur (EHS)..Door natte en droge / grote en kleine natuurgebieden te verbinden en deze aan te sluiten bij het Pan-Europees Ecologisch Netwerk (PEEN) verhogen we het soortenrijkdom. (biodiversiteit)
Lynx
Hier in dit biotoopwildpark zien we dieren die we kunnen verwachten / zien in de Nederlandse natuurgebieden. Zo zien we de lynx die sporadisch waargenomen is in Nederland .. De lynx kwam nog tot diep in de Middeleeuwen in Nederland voor..En wat mij betreft welkom in de Amsterdamse Waterleidingduinen :)
Lynx
Damherten
Ook zien we hier een roedel damherten en een tweetal vossen .. en krijgen we een beetje het Amsterdamse waterleidingsduinen (AWD) gevoel ....De vossen hier zijn alleen een stuk minder tam dan in de awd ..
Vos
Sneeuwuil
In Nederland heeft men dit jaar al meerdere malen de sneeuwuil gesignaleerd ..Volgens een schipper zou eind vorig jaar een negental sneeuwuilen zijn meegelift met een containerschip ..en komen ze mogelijk uit Newfoundland.
Wilde Kat
Recent is er  (weer) een wilde kat waargenomen in Zuid-Limburg .. met een cameraval ( camera/infrarood bewegingssensor ) Na onderzoek blijkt het om een echte wilde kat te gaan.. volgens ARK Natuurontwikkeling. 
Waarschijnlijk gaan we in de toekomst ook vaker wilde katten in Nederland tegenkomen.
Kraanvogel
Deze vogel kwam eeuwenlang niet meer voor in Nederland ..Maar door herstel van natte natuurgebieden hebben deze grote vogels weer een plek gevonden ..Vogelbescherming Nederland schat dat er zo'n 22 / 25 kraanvogels in het gebied Fochteloërveen verblijven.
Otter
De otter is in Nederland aan een langzame maar gestage opmars bezig sinds 2002..
Vanaf dat jaar is er een populatie van ruim dertig dieren uitgezet in Overijssel en Friesland ..nadat in 1988 de laatste wilde otter in Nederland was doodgereden .. recent is er een levende otter waargenomen in het groene hart en in de OVP ..
Zwarte Ooievaar
Ieder jaar worden er enkele zwarte ooievaars waargenomen in Nederland ..
en het is een kwestie van tijd voor de eerste vogels in Nederland gaan broeden.
Wolf
En de Wolf ..ach er was er één gevonden in Luttelgeest .. en na velen onderzoeken vonden ze kogelrestanten..( en een pools nummerbord :) .. maar alle gekheid op een stokje..
De vraag is niet komen er wolven naar Nederland?
maar ..Wanneer komen de wolven naar Nederland?
Want ze staan aan de grens van ons land ..
Laten we hopen ..dat als ze komen ..dat ze niet gelijk de kogel krijgen ...Volgens VVD-Tweede Kamerlid Betty de Boer ..is er voor de wolf geen plaats.en ze staat helaas niet alleen ...56 % van de Nederlanders vindt dat de wolf niet welkom is in Nederland.( enquête Reformatorisch Dagblad )
-
Eigenlijk is dat onbegrijpelijk ..een duur EHS en dan zijn de dieren niet welkom ..En dan praat men niet alleen over de wolf en de lynx ..maar ook zijn er natuurgebieden waar bv. Edelherten..Zwijnen en zoals bij de verbinding AWD met de Kennemerduinen waar dan weer geen damherten welkom zijn .. 
Het was geweldig dat Cees Ghita en ik zo de grens konden oversteken ... ;) 

7 opmerkingen:

 1. Hoi Henk, schitterende foto's. Laten we hopen dat de voor veel mensen als gevaarlijke en "enge" roofdieren bestempelde dieren een weg naar Nederland vinden. Hopelijk gaan ze dan ook inzien dat de natuur veel zelf regelt, en niet dat er "handhaving" zou moeten zijn. Mooi uitleg verhaal weer, met schitterende foto's!

  Grt. Arjen noord

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Henk, schitterende foto's. Laten we hopen dat de voor veel mensen als gevaarlijke en "enge" roofdieren bestempelde dieren een weg naar Nederland vinden. Hopelijk gaan ze dan ook inzien dat de natuur veel zelf regelt, en niet dat er "handhaving" zou moeten zijn. Mooi uitleg verhaal weer, met schitterende foto's!

  Grt. Arjen noord

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hoi Henk, fraaie serie met veel herkenbare momenten, blijft een mooi park.
  Groet,
  DeReptons

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtige foto's zijn allemaal geworden Henk, was ook een mooie dag. Als de beren er zijn maar snel weer terug gaan...

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Henk,
  Prachtige foto's en mooi hoe je de link legt tussen de verschillende dieren en hun voorkomen in Nederland, heel actueel zijn natuurlijk de waarnemingen van de otter in de Nieuwkoopse plassen en de wilde kat in Zuid Limburg. Wie weet zien we binnenkort inderdaad de eerste lynx of wolf in Nederland.
  Het was een leuke dag en wat mij betreft voor herhaling vatbaar.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Henk,
  Zo te zien echt wel de moeite waard om eens een dagje heen te gaan. Aan dieren ook wel vergelijkbaar met Het Bayerische Wald. Daar zijn ook bruine beren, maar geen kraanvogels.
  Ze te kunnen zien in de vrije natuur in Nederland zal nog wel een poosje duren.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Henk
  go wat een foto's zijn dat daar kan je mee tuis komen die lynx is erg gaaf.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen