zondag 20 januari 2008

AWD Vos dood in het awd-
Een dode vos in het AWD.
Zo te zien niet gewond.
We hebben hem niet aangeraakt dit i.v.m. Vossenlintworm (Echinococcus)
De vossenlintworm is zeer gevaarlijk voor de mens
Hoewel de eieren van de parasiet worden uitgescheiden via de ontlasting en zo in de buitenwereld komen, kunnen vossen door likken ook de eigen pels weer bevuilen. Het is daarom aan te raden vossen niet met de blote handen aan te pakken. Ook de vacht van jachthonden kan besmet raken met de eieren en door aaien kan de mens zichzelf weer besmetten. Daarnaast zijn honden en katten muizeneters en kunnen zich op die manier besmetten. Een andere mogelijkheid, die zeker niet is aangetoond, maar waarvan gedacht wordt dat een besmetting tot stand zou kunnen komen is opname met een voedingsmiddel, waarop de eieren aanwezig zouden kunnen zijn. Bijvoorbeeld wilde bosvruchten zoals bramen, frambozen of bosbessen waarop de eieren terecht zijn gekomen. Ook het werken met blote handen in besmette aarde kan een mogelijke besmettingsbron zijn.Ondanks het geringe besmettingsrisico voor de mens, is het voorkomen van een besmetting natuurlijk uitermate belangrijk, omdat dit een ernstige ziekte tot gevolg kan hebben. Daarom is het ook in gebieden waar de lintworm niet is gevonden met name voor mensen, die in aanraking kunnen komen met (geschoten) vossen, raadzaam enige voorzorgsmaatregelen te nemen.Deze berk heeft wel een heel bijzondere artistieke vorm (een wandelende tak?)
Een zwammetje wat mooi afsteekt tussen het mos op de bomen.

3 opmerkingen:

 1. Och dat vosje. Nu wordt ik toch eens nieuwsgierig naar hoe het arme beestje is dood gegaan. Zonder verwondingen... Toch een zwak individu denk ik.
  Goede uitleg (en tevens waarschuwing) over de vossenlintworm!
  En wat leuk die link naar mijn site, dat herinnert mij er aan dat ik de link sectie op mijn site ook nog moet aanpassen ;)

  Groeten Jordi

  BeantwoordenVerwijderen
 2. "Nu wordt ik toch eens nieuwsgierig naar hoe het arme beestje is dood gegaan"?
  Ja dat vroegen wij ons dus ook af.
  Er was geen wond te zien maar mischien aan de andere kant?
  Het lijkt mij dat een beest wat ziek of zwak is zich terugtrekt/verbergt.
  Daar was hier zeker geen spraken van.
  En wat de link betreft:
  Ik wilde wel uitleg geven over de rode vos (en vossoorten) maar zeker van jou site geen plagiaat plegen.
  Daarom vond ik dit wel een hele mooie oplossing!
  Vr.Gr.Bossie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen