zondag 30 december 2007

AWD Winter


wilde eenden In de wintermaanden is het gedrag dat hoort bij "verliefd, verloofd en getrouwd" goed te volgen. Het begint met bijeenkomsten van mannetjeseenden, de woerden, op het water. Ze proberen indruk op elkaar te maken door allerlei dansjes op te voeren en door veelvuldig met hun snavel te wijzen naar hun fraai gekleurde spiegel. De vrouwtjes volgen dit pronken en stoer doen nauwlettend. Als een mannetje voor een bepaald vrouwtje valt, maakt hij zijn liefde duidelijk door onder meer regelmatig met zijn snavel druppels water in de richting van zijn uitverkoren vrouwtje te gooien. Wanneer ze eenmaal verkering hebben, wijst het vrouwtje met haar snavel de mannetjes aan die door haar geliefde weggejaagd moeten worden.
We waren heel vroeg en hadden voor het eerst vossen gefotografeerd , maar helaas was het toen nog te donker en was de kwaliteit van die foto's heel slecht.
Deze foto was de eerste mooie foto die dag.
(Palmveld awd)
Foto onder is één van mijn mooiste foto's vind ik.
Een sprookjesachtig plaatje met een doorbrekend zonnetje.
..................gewoon geweldig mooi.


Voor koeien is een klein beetje vorst overigens geen probleem, aangezien een koe veel beter tegen de kou kan dan tegen hitte.Tot een temperatuur van -5 C voelt een koe zich prima.

Samen met Sjaak in het awd
(Westerveld awd)

Winterlandschap
(Nieuw Kanaal) Een netwerk van waterwegen


(iets voorbij vossenvlak)
Deze vos werd gevoerd en was onwijs tam.
Vossen jagen solitair, meestal 's nachts en in de schemering, maar in onverstoorde gebieden jaagt hij liever overdag. De vos is een opportunist: hij eet bijna alles. Hij kan hard rennen, tot zestig kilometer per uur, alhoewel zes tot dertien kilometer per uur de normale snelheid is.
Zijn prooien zin meestal kleine en middelgrote prooidieren, zoals grote kevers, muizen en andere knaagdieren, konijnen, hazen, vogels en katten, eieren, regenwormen en egels. Ook vruchten en bessen (vooral bramen) worden gegeten, evenals aas, placenta's en afval.
Dagelijks moet een vos ongeveer vijfhonderd gram aan voedsel binnenkrijgen. Een vos doodt soms meer dan hij nodig heeft. Vooral op plaatsen waar meerdere prooidieren op elkaar zitten en niet kunnen ontsnappen, kan hij een ware slachtpartij aanrichten, bijvoorbeeld in kippenhokken of kolonies van grondbroedende vogels als kokmeeuwen. Voedselresten worden begraven en later weer opgezocht, maar de vos legt geen voedselvoorraden aan. Een vos is meestal zeer succesvol in het terugvinden van begraven voedsel. (bron wikipedia)
vos (in de buurt van Ruigeveld)


vos (in de buurt van Ruigenveld)


Onder voorstanders van de jacht leven de volgende argumenten:
De vos kan ziekten en parasieten met zich meedragen, met name hondsdolheid en bepaalde soorten lintwormen.
De vos jaagt op allerlei soorten fauna, waaronder weidevogels, landbouwdieren als kippen en konijnen en fazanten, waarbij hij soms meer doodt dan hij nodig heeft voor zijn voedselvoorziening.
Bejaging van vossen dient ter bescherming van weidevogels.
Jacht maakt natuur natuurlijk. In de kleine Nederlandse natuurterreinen is geen plaats voor dieren die de top van de voedselketen vormen, en de natuurlijke vijanden van de vos zoals de wolf en de lynx komen niet voor. Jacht compenseert dat door het aantal vossen te controleren.
(bron wikipedia)vos (in de buurt van Westerveld)
Tegenstanders van de jacht hebben de volgende argumenten:
Vossen vangen grote hoeveelheden woelmuizen, zoals veldmuis, rosse woelmuis, aardmuis en woelrat. Dit zijn soorten die in economisch opzicht nog él grotere schade veroorzaken dan vossen.
Wanneer een vos gedood is, zwermen dieren uit aangrenzende gebieden de vrijgekomen territoria in. Dit kan leiden tot het verspreiden van ziekten via migrerende vossen.
Er is een alternatief voor beheersing van hondsdolheid door de jacht: de vos kan door middel van uitgelegd aas gevaccineerd worden tegen hondsdolheid. Nederland en België zijn momenteel vrij van hondsdolheid.
Houders van kippen en konijnen kunnen hun dieren beschermen met een deugdelijk hok.
Jacht is onnatuurlijk. Een biotoop met predatoren heeft een natuurlijker evenwicht dan een zonder. Vossen maken deel uit van het ecosysteem.
(bron wikipedia)De zelfde vos als hierboven.


Bos (Haasvelder Duinen)
Heel mooi /klik op de fotoBij brug (in de buurt van schrama)


Prachtige boom in het awd (foto Sjaak)4 opmerkingen:

 1. Hey Henk.

  Je hebt er een prachtige site van gemaakt. Als mede AWD liefhebber zet ik hem in mijn favoriete en zal ik zeker regelmatig terug komen.

  Groeten Jordi

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Henk,

  Wat een schitterende site zeg. Zal ik zeker terugkomen. En wat een prachtige foto's.

  Groetjes,

  Margot (NVN Forum)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bedankt voor jullie reacties.

  "En wat een prachtige foto's"
  Ja het zijn inderdaad prachtige foto's maar dat lukt daar al met een weggooicameraatje.

  Want het AWD is zo onwijs mooi,dat zelfs ik als amateur (met een gewoon cameraatje) daar mooie foto's kan maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Niet zo bescheiden he ;)
  Het is duidelijk dat je er gevoel voor hebt en inzicht hebt in het verkrijgen van een mooie compositie.

  Tuurlijk doet het gebied zelf al heel wat, maar om het ook in ere vast te leggen is wel wat nodig en dat heb je!

  Groeten Jordi

  BeantwoordenVerwijderen