zaterdag 29 december 2007

AWD Flora en Fauna

Melissa en Celina bij ingang halfwegseslag
(Paardenkerkhof)
Varens * De varens, ook wel Pterophyta genoemd vermenigvuldigen zich door middel van sporen, dit in tegenstelling tot de zaadplanten (ook wel Spermatophyta genoemd). Alle varens hebben wortels, een stam (het zijn wel vaatplanten) en zowel vruchtbare bladen, waar de sporen zich op bevinden als onvruchtbare bladen zonder sporen. De meeste soorten hebben een wortelstok (rhizoom), een kruipend stuk stengel onder de grond. Alle Europese varens zijn kruidachtige planten met bladen die uit de wortelstok ontspringen. Een aantal groepen varens vormen met de stengels een schijnstam en vormen dan een 'boomachtig' uiterlijk: boomvarens.
(bron*wikipedia)

Mooi plekje in het awd (Berg van Starrenbroek)

Oosterkanaal.
*Een van de grootste natuurlijke industriegebieden van ons land - produceerd 94 miljoen kubieke meter water voor huishoudens en bedrijven.
In 2004 gekozen als het lekkerste water van Nederland.
(Vogelenveld)
Het Eiland - Ingang Panneland (Vogelenzang) in de nevel/mist.

(Hier was ik niet bij helaas)
Vos (Foto Nico Paauw)
http://nl.wikipedia.org/wiki/Vos_%28dier%29

Deze boom is volgens mij ook gebruikt als foto bij Google Earth.
Gemaakt door Melissa in de vroege morge!

(Sjaak Nico Henk foto Sjaak)
Snoek*De snoek heeft een karaktistieke bouw; een zeer langwerpig, torpedo-achtig lichaam met vrij kleine vinnen een kenmerkende snavel-achtige bek. De rug en anaalvin zijn bijna symmetrisch en naar achteren geplaatst. De onderkaak is duidelijk langer dan de bovenkaak en steekt uit.
De kleur van de snoek is variabel, van groenbruin tot grijsbruin met goudkleurige stippen, vlekken of strepen op de flanken, de buik is geelwit. Hoe ouder de vis wordt, hoe meer hij zijn goudgele patronen verliest; oudere exemplaren zijn vaak egaal en donkerder van kleur. De vrouwtjes kunnen een lengte van 1,40 meter bereiken, terwijl de mannetjes niet groter worden dan ongeveer een meter.(*bron Wikipedia)
Bonte Specht (foto Sjaak) Het Eiland (Panneland)

*De grote bonte specht is met een lengte van ongeveer 25 centimeter een vrij grote vogel die bovenop zwart is en geelgrijs van onder. Hij heeft een geelachtige band over het voorhoofd, witte wangen, halsstreep, schoudervlekken en vleugelbanden, zwarte strepen op de zijkant van de hals en rood aan het achterhoofd en de onderbuik. De ogen zijn bruinrood, de snavel en de poten zijn grijs.
De grote bonte specht heeft een heel bijzondere vijand: De halsbandparkiet – oorspronkelijk uit India maar als ontsnapte kooivogel nu onder andere gevestigd in Nederland - verjaagt de dieren uit hun nestholen.
(bron*wikipedia)

(Brandrood?) Vrijwel helemaal donkerrood en prima bespierd. Een sober ras, dat daarom heel geschikt is voor beweiding van natuurgebieden als uiterwaarden. Ze doen denken aan de rivierkoeien van heel vroeger
(Henk,Agnes,Dirk,Melissa en Celina)
(Paardenkerhof)
*Damherten Het damhert is groter dan een ree en kleiner dan een edelhert. De kop-romplengte is 130 tot 170 centimeter en de schouderhoogte 85 tot 110 centimeter. Het damhert kan 45 tot 100 kilogram zwaar worden, bij hoge uitzondering tot 130 kilogram. De staart is vrij lang, 16 tot 19 centimeter. Het mannetje (hert of hertenbok genaamd) wordt over het algemeen zwaarder dan het vrouwtje (hinde). (*bron wikipedia)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten