donderdag 9 april 2009

Jachthoornblazers

Ik ging nog (8 April 2009) even naar het AWD ingang Panneland. Het was wat aan de late kant. Maar een avond wandeling in het AWD is ook heerlijk. Zeker als je in de verte het geluid van de hoornblazers hoort klinken.

Elke woensdagavond tussen 20.00 en 22.00 uur oefenen de leden van de hoornbazers t'Panneland....op het parkeerterrein Panneland.Ga er eens naar toe en u kunt genieten van deze Jachtmuziek.

Er waren weinig damherten op het Vinkenveld...Normaal gesproken zie je er heel veel in dit gebied. Mischien heeft het te maken met het lawaai die veroorzaakt is die dag door mensen die nieuwe palen rond het gebied Berg van Mikwel plaatsen. Wel kwam ik dit reebokje tegen.
Hij was in het bezit van een zender. Het lijkt wel of ik steeds meer herten en reeen zie die een zender om hebben.......of is dat toeval?
Ik kom maar weinig tegen richting vogelkijkhut.
Vanuit de kijkhut...onder het genot van een bakkie koffie zie ik...
De Canadese gans (Branta canadenis, Branta huchinsii)
Deze soortgroep is te herkennen aan de zwarte hals en de zwarte kop met witte kinband. Het verenkleed is verder bruin. Er zijn zeker elf verschillende vormen te onderscheiden. De vorm die in Nederland het meest wordt gezien is groter dan de Grauwe Gans, terwijl de kleinste vormen kleiner zijn dan Brandganzen. Verder is er tussen de vormen enige variatie in kleuring van het bruine deel van het verenkleed.
Aalscholver.



Ik besluit om weer richting Vinkenveld te lopen....In de verte hoor ik de hoornblazers.



Een damhert met zender..........
In het kader van het onderzoek naar reeën en damherten dat Waternet al
jaren uitvoert, is ook een aantal dieren voorzien van een halsband met een
zender zodat ze individueel te volgen zijn.
Als u hier meer over wilt weten kijk dan even:

Bericht van overlijden reegeit
Trees: een ree-animatie.
of:
2 Materialen en Methoden2.1 Materialen- Zender: 7 damherten zijn uitgerust met een zender om hun nek. Elke zender zendt een signaal uit op een unieke radio frequentie.- Antenne: Deze wordt gebruikt om het signaal, verzonden door de zender, op te vangen.- BNC kabel: Dit sluit de antenne aan op een ontvanger.- Ontvanger: Icom IC-R20: de ontvanger vangt het signaal van de zender op via de antenne en vertaalt deze naar een piepend geluid. Aan de hand van de intensiteit van het geluid kan de afstand tot de zender bepaald worden.- GPS systeem: Etrex Venture: Met het GPS systeem kan de locatie (tot + 5 meter nauwkeurig) van het damhert vastgesteld worden.- Bedrijfskaart: Wanneer het GPS systeem niet toereikend is (slecht bereik, lage nauwkeurigheid, etc) worden de coördinaten bepaald m.b.v. de bedrijfskaart (1:10.000).
Meer info Onderzoek...
Op de site van Jordi
Geregeld rennen kan het verouderingsproces en het krijgen van ouderdomsziektes vertragen. Dit zeggen Amerikaanse wetenschappers van het Stanford University Medical Center.
Uit het onderzoek bleek dat ouderen die geregeld joggen minder last hebben van ouderdomsziekten als hart- en vaatziekten en kanker. Ook waren de ouderen mobieler en zelfstandiger. De wetenschappers adviseren ouderen dan ook genoeg te blijven bewegen.
terug op het Vinkenveld zie ik weer veel damherten...en het geluid van de hoornblazers is nu een stuk luider.
Het is muziek voor voor tijdens en na....
Ook voor en na de jacht is er speciale muziek.
En voor elke wildsoort word een speciaal daarvoor gecomponeerd stuk geblazen als eerbetoon aan het dier.
Zo hoort bij een vos een staccato nummer - "Fuchs tot"dat de schichtige en onrustige manier van bewegen uitbeeld.
Het aardigste is dat veel jagers uit heel europa de stukken kennen en begrijpen,en dat de jachthoornblazers,ongeacht het land waar men vandaan komt,de stukken kunnen meespelen.


Jachthoornblazersgroep 't Panneland (opgericht in 1976) ontleent haar naam aan een duinpan die gelegen is in de Amsterdamse Waterleidingduinen. De blazers van 't Panneland bespelen de jachthoorn in Bes zonder ventielen, wat betekent dat er uitsluitend natuurtonen uit voortkomen.
De Site van de Jachthoornblazersgroep 't Panneland:
Is zeker het bezoeken waard.