zondag 26 april 2009

Regen Voorspelt

De weersverwachtingen zijn niet zo best,maar ik ga tegen beter weten in naar het AWD. In de regen lopen is niet zo erg....Maar mijn fototoesteletje houd nou eenmaal van veel licht. En dat is er natuurlijk op zo'n dag als vandaag te kort.
Maar niet voor iedereen zo te zien.....want op het parkeerterrrein staat een groepje mensen met de mooiste en grootste apparatuur.
Ook zij gaan naar binnen om zes uur in de morge. Heerlijk hoor.
Pas als ik achter in het duin komt...word mijn fototoesteletje wakker en heeft hij voldoende licht naar zijn zin. Dan schiet ik deze Snoek.
Hij zwemt hier ...5,6 boven NAP?
Dit stukje kanaal is gedempt , en er staan borden drijfzand. Je ziet de sporen van een auto in het zand.........Dus moet het wel meevallen.
In het duingebied achterin kom ik deze vos tegen.....Hij zit hier rustig te krabben , maar op het moment dat hij me ziet , is hij/zij snel de struiken ingevlucht.
Het duingebied..........En in de boom een vogel waar ik de naam niet van weet. (een echte herrieschopper).
Regelmatig komen er groepjes Aalscholvers overvliegen , ze komen van zee en vliegen naar het Renbaanveld...............Waar de Aalscholverskolonie zich bevind.
Over nesten gesproken kijk eens op de site van de Vogelbescherming - Beleef De Lente
Waar je via een web cam broedende vogels kunt zien en volgen.
En dan kom ik weer een oude bekende tegen...het is die tamme vos die zich ophoud bij de schuilhut.Hij loopt over de duizend meter weg...ik maak snel even één foto en denk dan "jij komt nog wel" .........Maar dit keer zie ik hem niet meer terug komen.
Hij heeft zeker wat geleerd?
Links eentje uit het archief van deze vos.

Het Middenveld is een prachtgebied.
Op de achtergrond het gebied Eendenvlak.
En de damhertjes worden bedankt voor het poseren.
Kroontjeskruid (Euphorbia helioscopia) langs het Zwarteveldkanaal.

Door de kleur van de schutblaadjes zien de plant er geelachtig groen uit.
De plant heeft een cyathium dat bestaat uit een aantal mannelijke bloemen met één meeldraad en één vrouwelijk bloempje omgeven door een omwindsel, dat ovaal en geelgroen is.
De bloemen vormen een scherm met meestal vijf schermstralen. Daaronder bevinden zich brede schutbladen. De bloeitijd is van mei tot de herfst.
De bladeren zijn evenals de schutbladen omgekeerd eirond. Bij de steel zijn de bladeren smaller en aan de top zijn ze getand.
Kroontjeskruid heeft een gladde doosvrucht die bruine zaadjes bevat.
Foto links (uit archief) de Vogelkijkhut.
Het begon behoorlijk te regenen dus het kwam wel goed uit dat ik in de buurt van de vogelkijkhut was. Er was niet veel bijzonders te zien...De Canadese Gans zat er te broeden en er waren een paar kuifeenden.Maar ik zat lekker droog en ik kon nu mooi even een bakkie doen en wat eten.
Uitzicht vogelkijkhut.
In de sloot naast het parkeerterrein van ingang Panneland zijn de karpers flink bezig.
Vissen paren niet, zij paaien.In de paaitijd zit het vrouwtje vol met eicellen of kuit. Deze eitjes worden op een steen of op een waterplant afgezet. We noemen dit kuitschieten.
De mannetjesvis laat daarna zijn zaadcellen,het homvocht vlakbij de eicellen uit zijn lichaam stromen. De zaadcellen zwemmen nu naar de eicellen en versmelten. Na enige tijd komen de bevruchte eitjes uit en zijn de jonge visjes geboren.